Szankciókat sürgetnek amerikai szenátorok az ujgurok miatt

 

Marco Rubio floridai republikánus és Bob Menendez New Jersey-i demokrata párti szenátor kétpárti törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben a Kínában élő muzulmán ujgurok jogainak súlyos megsértése miatt javasol szankciókat.

A törvényjavaslat az ujgurok jogellenes fogva tartását, megkínzását és zaklatását említve arra szólítja fel az amerikai kormányzatot, hogy hozzon célzott szankciókat a kínai kormány azon tagjai és tisztségviselők ellen, akik felelőssé tehetők a jogsértésekért. A felelősök sorában a javaslat külön megemlítette az északnyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület tartományi pártbizottsági titkárát.

Emellett felszólít a javaslat a törvénysértések elítélése mellett arra is, hogy „vessenek véget a bebörtönzéseknek, a kínzásnak és e közösségek Kínában és külföldön élő tagjait érő zaklatásnak”. Szorgalmazza azt is, hogy az amerikai hírszerzés tárja fel, milyen veszélyt jelent a hszincsiangi elnyomás a térség biztonságára nézve.

Marco Rubio és Bob Menendez a törvényjavaslat benyújtása után közleményt adott ki, amelyben nem zárják ki, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a kínai illetékeseket. A két szenátor szerint Donald Trump amerikai elnök nem hunyhat szemet efölött.

A törvényjavaslatot – amelynek elfogadását elemzők nagyon bizonytalannak ítélik meg – 13 további szenátor támogatta, hatan közülük republikánusok.