Ma van a Székely Autonómia Napja

 

Minden évben október utolsó vasárnapján a székelyföldi településeken őrtüzek gyúlnak, hogy jelezzék: az erdélyi magyarok közösen küzdenek Székelyföld önállóságáért. A közmédia idén is kiemelten foglalkozik a témával.

Istentisztelettel kezdődött a Székely autonómia napja Székelyudvarhelyen. Délelőtt Székelyföld-szerte imádkoztak az autonómiáért, a 100 évvel ezelőtt tett román ígéretek betartásáért.

A közös imának megvan az az ereje, megvan az a fontossága, ami emberi életeket összeköt. Akkor, amikor bizonyos kérdésekben, gondolatokban, különböző helyeken az emberek ugyanazért tudnak imádkozni, annak megvan az ereje és megvan az a szerepe is, hogy az az ima hathatóssá váljon. Este pedig az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sorra gyúlnak majd az őrtüzek Székelyföldön. Az ott élő magyarok így mutatják meg összetartozásukat.

Először 2015-ben hirdette meg az őrtűzgyújtást a Székely Nemzeti Tanács, így is jelezve, hogy az ott élő magyarok nem mondanak le az önrendelkezésről. A következő évben ismét megszervezték az akciót, akkor határozták el, hogy a Székely Autonómia Napjává nyilvánítják október utolsó vasárnapját.

Azóta minden évben meggyújtják a szabadságukat jelképező lángokat.

Idén a szervezők szándéka szerint nemcsak kiállnak az autonómia ügyéért, hanem számon kérik a román politikumon az idén százéves ígéreteket. 1918-ban a gyulafehérvári határozat megfogalmazói ugyanis széleskörű önrendelkezésről biztosították a kisebbségi sorba kerülő magyarokat, amely azonban sohasem valósult meg. Tőkés László, az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke szombaton azt mondta: Trianonra az autonómia a legjobb válasz.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs szerint a Székelyföld Autonómiájának Napján a fellobbanó őrtüzek azt üzenik majd a román és a nemzetközi közvéleménynek, hogy Székelyföld nem mond le a területi autonómiáról. Ma este csaknem 100 székelyföldi település áll ki a függetlenségéért, de Magyarországon is több településen gyújtanak majd őrtüzeket.