Őrtüzek gyúlnak Székelyföld önállóságáért vasárnap

 

Az erdélyi magyarok minden évben október utolsó vasárnapján őrtüzeket gyújtanak a székelyföldi településeken, hogy ezzel is kifejezzék: közösen küzdenek Székelyföld önállóságáért. A közmédia vasárnap kiemelten foglalkozik a Székely Autonómia Napjával – közölte az M1 Híradója.

A Székely Nemzeti Tanács 2015-ben hirdette meg először, hogy gyúljanak őrtüzek Székelyföldön, így is jelezve az igényt, hogy az itt élő magyarok nem mondanak le az önrendelkezésről. A következő évben ismét megszervezték az akciót, akkor határozták el, hogy a Székely Autonómia Napjává nyilvánítják október utolsó vasárnapját.

A szervezők szándéka az, hogy az idén százéves ígéretet is számon kérik a román politikumon, ugyanis az 1918-as gyulafehérvári határozat megfogalmazói széles körű önrendelkezést ígértek a kisebbségi sorsba kerülő nemzeti közösségeknek.

„Minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy az autonómia ügyét a közérdeklődés központjában tartsuk, és folyamatosan emlékeztessük a román hatalmat arra, hogy itt egy be nem teljesült, immár százéves ígéret van” – nyilatkozta Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

A Székely Autonómia Napjához már az első évben több civil szervezet és politikai párt csatlakozott. Az érdekvédelmi szervezetek képviselői szerint kiemelten fontos lépést jelentenek az önrendelkezés elfogadtatása felé az ezt népszerűsítő rendezvénysorozatok.

2013-ban ugyancsak október végén szervezte meg az SZNT a Székelyek Nagy Menetelését, akkor százezresre becsülték a résztvevők számát a szervezők. A Székely Nemzeti Tanács szerint tudatosítani kell a fiatal nemzedékben, hogy a székely önrendelkezés ügye magyar nemzeti ügy.

Székelyföld történelmileg kialakult határát jelző őrtűz Csíkszeredában (Fotó: MTI/Veres Nándor)

„Létezik a székely közösségnek egy szabad akarata, és ezt figyelembe kell venni. Ennek megfelelően készülünk október 28-ára, Székelyföld autonómiájának a napjára, amikor megmutathatja a székelység, hogy ma is olyan erős közösség, mint 5 évvel ezelőtt” – mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

November 18-án Sepsiszentgyörgyön szervez újabb autonómiapárti megmozdulást az SZNT, akkor centenáriumi nagygyűlésre várják a székelyföldi magyarságot – hangzott el az M1-en.