Internetre feltöltött videóban fenyegetőzik az ukrán külügyminiszter

 

Egy, a világhálón elérhető felvételen Pavlo Klimkin gyakorlatilag ultimátumot fogalmaz meg, amikor azt mondja: ha Magyarország nem hívja vissza a beregszászi konzult, akkor az ukránok egy hét múlva kiutasítják.

Magyarország és Ukrajna között egy rejtett kamerás felvétel miatt éleződött ki a konfliktus. Ezen a felvételen kárpátaljai magyarok a beregszászi konzulátuson magyar állampolgársági esküt tesznek. A felvételt nacionalista híroldalak kezdték terjeszteni – közölte az M1 Híradója.

A szeptember közepén nyilvánosságra került képsorok után Kárpátalja kormányzója azt mondta, szerinte a rejtett kamerás felvételeket egy ukrán határőr készítette. Hennagyij Moszkal azt sem tartotta kizártnak, hogy beépített ügynökként teljesített megbízást.

Nincs tiltva a kettős állampolgárság

Az ügy kirobbanása óta több szakértő is leszögezte, hogy az ukrán törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot.

Ennek ellenére nemrég Jurij Lucenko ukrán legfőbb ügyész az egyik kijevi tévének azt mondta, megfosztják ukrán állampolgárságuktól azokat a kárpátaljai embereket, akikről az ukrán biztonsági szolgálat kideríti, hogy felvették a magyar állampolgárságot. Szavait az ukrán titkosszolgálat azonnal cáfolta.

Hazaárulás gyanújával indult eljárás

A Kárpátalja Megyei Ügyészség hazaárulás gyanújával mégis eljárást indított a beregszászi magyar konzulátuson tett állampolgársági eskü miatt. Közleményük szerint ezzel ugyanis Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni cselekményt követtek el azok, akik letették az esküt.

Az ügy tisztázása érdekében a múlt héten találkozott a két ország külügyminisztere, de nem sikerült megállapodniuk. Szijjártó Péter azt mondta, az ukrán külügyminiszter politikai tőkét akar kovácsolni azzal, hogy gyűlöletet szít a magyarok ellen.

Gyűlöletkampány folyik

Az elkövetkezendő hónapokban, az ukrán elnökválasztás kampányában a jelenlegi elnök egy gyűlöletkampány eszközeként akarja használni a magyar embereket. Ezt a magyar kormány visszautasítja és elfogadhatatlannak tartja – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, minden létező nemzetközi fórumon fel fognak lépni ellene.

A miniszter ugyanakkor úgy látja, amíg a jelenlegi ukrán elnök van hatalmon, addig kevés az esélye annak, hogy a kárpátaljai magyarok elleni hangulatkeltésen alapuló politika megváltozzon.