Seehofer sürgeti az EU-csúcs döntéseinek végrehajtását

 

Továbbra sincs tartós megoldás a migrációs válságra, az Európai Unió (EU) tagországainak vezetői még mindig csak a „szándéknyilatkozatoknál” tartanak – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter kedden Berlinben az EU soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria belügyminiszterével folytatott megbeszélése után.

Herbert Kickllel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy végre kell hajtani az EU-s állam-, és kormányfők júniusi találkozóján hozott döntéseket, amelyek szerint befogadóközpontokat építenek ki Észak-Afrikában a Földközi-tengerről partraszállított embereknek, ás önkéntes alapon az EU területén is létrehoznak állomásokat a menedékérők elhelyezésére és menedékjogi kérelmük elbírálására.

A mostani gyakorlat „nagyon nem megfelelő”, ezért az EU-s tagállami vezetőknek cselekedniük kell – mondta Horst Seehofer.

Herbert Kickl hangsúlyozta, hogy Ausztria továbbra sem hajlandó befogadni a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőket, azért sem, mert a júniusi EU-csúcson arról is döntöttek, hogy nem szabad erősíteni a „pull faktorokat” – az embereket az EU-ba vonzó tényezőket –, és szét kell zúzni az embereket Észak-Afrikából az EU-ba bejuttató embercsempészek „üzleti modelljét”. Hozzátette, hogy magát a tengeri mentés kifejezést sem fogadja el.

Mentésre olyan személyek szorulnak, akik valahol váratlanul vészhelyzetbe kerültek, és ilyesmiről nem lehet beszélni mindazok esetében, akik „az embercsempész-infrastruktúra igénybevételével” tengeri úton megközelítik az EU területét – fejtette ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa.

Horst Seehofer kiemelte: reményei szerint az osztrák EU-elnökség munkája révén a következő hónapokban sikerül „valóban megfelelő, tartós európai megoldásokra jutni”. Az EU-s tagállami vezetők „szándéknyilatkozatait” konkrét intézkedéseknek kell követniük – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Herbert Kickl aláhúzta, hogy a menedékkérőknek az EU-ban „ellenőrzött intézményeket” kell kialakítani, amelyekben egy „gyors, hatékony és korlátozó jellegű” eljárás révén kell megállapítani, hogy védelemre szorulnak-e.