Elkezdődött a magyar oktatás Horvátországban is

 

Természetes törekvése a horvátországi magyaroknak, hogy ugyanolyan lehetőségeik legyenek, mint a magyarországi horvátoknak – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára kedden telefonon az MTI-nek.

A politikus a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) ünnepélyes tanévnyitóján vett részt Eszéken. A HMOMK az egyetlen magyar tannyelvű középiskolai központ Horvátországban, amely falai között óvoda és általános iskola is működi. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon három horvát iskolaközpont van: Pécsett, Hercegszántón és Budapesten, valamint most indult egy új óvoda és általános iskola Szombathelyen is. Az elmúlt nyolc-kilenc év (magyarországi) nemzetpolitikája nagyon sok lehetőséget biztosított a magyarországi horvátok számára – tette hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára egy tanteremben a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ tanévnyitó ünnepsége előtt a vajdasági Eszéken 2018. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

„Arra biztattam Andócsi Jánost, a HMOMK igazgatóját, valamint Jankovics Róbertet, a horvát parlament magyar kisebbségi képviselőjét, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökét, hogy a horvát kormányon és parlamenten, valamint a magyar közösségen keresztül, erősítsék az eszéki iskolaközpontot, amely remélhetőleg hamarosan egy kollégiummal bővül” – hangsúlyozta. Úgy vélte: természetes törekvése a horvátországi magyaroknak, hogy ugyanolyan lehetőségeik legyenek, mint a magyarországi horvátoknak.

Soltész Miklós megköszönte a pedagógusoknak, a horvátországi magyar politikai és egyházi vezetőknek, lelkészeknek és hitoktatóknak, hogy megőrzik a gyermekeket magyarságukban, valamint próbálják ápolni és erősíteni a nyelvet, azon gyerekek számára pedig, akik vegyes házasságból születtek, visszaadják a magyar nyelvet. Kiemelte: természetes, hogy akik Horvátországban születtek, hűséges állampolgárai az országnak, de a másik oldalról az is teljesen természetes kell legyen, hogy amennyiben magyarként születtek, megőrizzék nemzetiségüket, megtartsák és tovább adják azt.

Mind mondta: a másik üzenet az volt az ott élő közösség számára, hogy kereszténynek is meg kell maradniuk, hisz annak köszönhető, hogy Eszék-Baranya megyében, ahol a magyarság őshonosan él, ezer éven keresztül megtarthatta magyarságát és nyelvét. „Ezért ne féljenek megvallani hitüket, bármely felekezethez is tartoznak” – húzta alá.

Három további központi általános iskolában van magyar nyelvű oktatás Horvátországban, a drávaszögi Laskón, Vörösmarton és a szlavóniai Kórógyon, ezekhez a tanintézményekhez tagozati iskolák is tartoznak, valamint kétnyelvű oktatás folyik (horvát-magyar) a zágrábi Ivan Gundulic horvát általános iskola alsó tagozatán.