Földrengés Indonéziában

 

Folyamatosan emelkedik az indonéz földrengés áldozatainak száma: a legfrisebb adatok szerint 98-an vesztették életüket, de egyes hírforrások 142 áldozatról szólnak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földmozgás epicentruma a Lombok sziget északi partvidékén fekvő Loloan várostól 2 kilométerre keleti irányban, fészke pedig 10,5 kilométeres mélységben volt.

Az indonéziai katasztrófavédelem jelentése szerint 15 kilométeres mélységben rengett a föld.

A földrengés pánikot váltott ki a két szigeten nyaraló turisták és a helyi lakosok körében. Beszámolók szerint Balin több másodpercig érezhető volt a földmozgás, míg Lombokon mintegy fél percig volt érezhető a rengés, amelynek hatására az emberek kirohantak az utcára. Mindkét szigeten károk keletkeztek a házakban, számos régi épület megrongálódott Lombok legnagyobb városában, Mataramban.

 

 

Indonéziai tisztviselők a szökőárriadó visszavonásával egy időben tudatták azt is, hogy a repülőterek a két szigeten rendben működnek, a földrengés nem okozott bennük jelentős károkat. Lombok szigetén legutóbb egy hete volt egy 6,4-es erősségű földrengés, aminek következtében 14 ember meghalt, 160 megsérült, és több ezer ház dőlt össze.