Felszámoltak egy köztéri migránstábort Nantesban

 

Újabb illegális bevándorlótábort számoltak fel Franciaországban. Ezúttal Nantes egyik belvárosi parkjából vittek el többszáz embert és a sátraikat. A költöztetés ellen civilek tiltakoztak. Az elmúlt egy-két évben már több párizsi utcai tábort, és a Calais melletti dzsungelt is próbálták megszüntetni a francia hatóságok, de idővel mindenhova visszamennek a bevándorlók – közölte az M1 Híradója.

Az illegális migránstábor felszámolása hétfő reggel kezdődött. Rendőrsorfal vette körbe a 280 sátorból álló telepet, majd megkezdték a kiürítést. A hatóságok szerint incidens nélkül zajlott az afrikai bevándorlók kitelepítése.

A népszerű parkot június óta nem használhatták pihenésre a nyugat-franciaországi város lakói. A területen 450, főleg Szudánból és Eritreából érkezett migráns állított fel sátortábort. Az emberek az ivó kutaknál tisztálkodtak és a parkban mosták a ruháikat is.

A bíróság rendelkezett

A tábor felszámolását a bíróság rendelte el még múlt szerdán. A döntést főleg a rettenetes higiéniás állapotok miatt hozták meg. A megyei hatóságok szerint a területen patkányok szaladgáltak és több migránsnál rühösséget állapítottak meg. Az ítélet kötelezte a helyi önkormányzatot, hogy azonnali hatállyal távolítsa el a közparkban táborozó több száz migránst és számolja fel a sátortábort.

Azonban a környékbeli befogadó központok megteltek, nincs hová áthelyezni a migránsok nagy részét. A prefektúra legfeljebb 80-100 férőhelyet tud biztosítani, ahol elsősorban a nőket és a gyermekeket helyezik el. A helyi civil szervezetek önkéntesei, akik nap mint nap étellel és ruhákkal látták el a migránsokat, felháborodtak a bíróság döntésén.

Folyamatos harcok

A francia hatóságok folyamatos harcot folytatnak a nagyvárosokban létrejött illegális sátortáborok ellen. Párizsban június elején a rendőrök egyszerre két területet ürítettek ki, ahol több mint ezer migráns táborozott. A rendőrök figyelmeztették az ott élőket, hogy pakoljanak össze. A migránsok nem ellenálltak és teljesítették a rendőrök parancsát.

Néhány nappal korábban pedig a Saint Denis csatorna partján számoltak fel egy sátortábort. Akkor körülbelül 1700 embert szállítottak el Párizs környéki településekre, ahol a hatósági eljárást is lefolytatták. Az elmúlt 3 év alatt 37 ilyen akció volt a francia fővárosban, ám a hatóságok csak átmeneti sikereket érnek el.

Európába továbbra is folyamatos a bevándorlás. Jól jelzi az arányokat, hogy csak tavaly százezren fordultak menedékkérelemmel a francia államhoz. Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex legfrissebb adatai szerint pedig – tengeren és szárazföldön – idén már több mint 60 ezren lépték át illegálisan az Európai Unió határát.

A cikkünkhöz használt kép illusztráció.