Megdőlnek a melegrekordok a skandináv országokban

 

Amíg itthon várni kell a strandidőre, a skandináv országokban tombol a nyár. 30 fok fölé emelkedett a levegő Finnország nagy részén, Norvégiában, Lappföldön 33 Celsius-fokot is mértek. Svédországban szintén erdő- és avartüzek pusztítanak.

Az aszályos időszak és a rendkívüli forróság miatt sokfelé lángra lobbant a növényzet Svédországban, összesen húszezer hektár lángol. A legnagyobb, mintegy háromezer hektárnyi egybefüggő erdőtűz ötvenöt kilométer széles vonalban megállíthatatlanul tör előre. Négy település lakosságát kimenekítették, és több tízezer embert szólítottak fel arra, hogy zárkózzanak be otthonaikba, mert a sűrű füst belégzése komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

A svéd hatóságok nemzetközi segítséget kértek. Norvégia tíz tűzoltó helikoptert küldött, míg Olaszország két, ügynevezett vízbombázó repülőgépet, amelyek egyszerre mintegy hatezer liter víz szállítására képesek.

Erdőtüzek Svédországban (Fotó: MTI/EPA/Maja Suslin)

Ilyen nagy számban és kiterjedésben emberemlékezet óta nem láttak bozóttüzeket az országban, ami a szokatlanul forró időjárásnak tudható be. Napok óta tartósan 30 fok fölötti a hőmérséklet, és több mint két hete eső sem esett a skandináv országban. A hatóságok szerint nemcsak a tartós szárazság az oka az erdőtüzeknek, hanem a gondatlanság is, az eldobott cigarettacsikkek és az őrizetlenül hagyott tábortüzek.

Norvégia legfelső északi területén, a Finnországból átnyúló Lappföld északi nyelvén, ahol telente gyakori a mínusz 40-50 Celsius-fokos hideg, most hőség tombol. Volt, ahol harminchárom fokot mértek. A rég nem tapasztalt hőség szakértők szerint akár környezeti katasztrófával is járhat: felboríthatja az éghajlatváltozás pusztító hatásai sújtotta ökoszisztéma kényes egyensúlyát.

A hónap elején Norvégia miniszterelnöke bejelentette: egy nemzetközi jótékonysági alapot hoz létre a kormány azzal a céllal, hogy elősegítse a nagyvállalatok környezetbarát termelését.