Orbán: tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát

 

A magyar és az izraeli miniszterelnök azonos módon látja a 21. század több kérdését, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem ügyét és a modern kori antiszemitizmus problémáját. Orbán Viktor erről csütörtökön Jeruzsálemben beszélt a Benjámin Netanjahuval közösen tett sajtónyilatkozatában, amelyben az izraeli kormányfő méltatta, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon és harcol az antiszemitizmus ellen.

A hivatalos izraeli látogatáson tartózkodó magyar kormányfő kiemelte: egyetértenek abban, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés; minden nemzetnek joga van a saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot.

Kijelentette: Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben.

Orbán Viktor közölte: a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, „ma olyan időket élünk”, amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus.

Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – szögezte le. Közölte: a zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és „büszkék vagyunk”, hogy a zsidóságukat nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon.


Orbán Viktor Izraelben

Támogatást kértek Izraeltől

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el.

A miniszterelnök azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban. Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben.

Orbán Viktor emlékeztetett: izraeli kollégája tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most. Jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben – közölte.

Jók a kétoldalú kapcsolatok

Úgy vélte, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll. Jelezte: jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt megünnepelik.

Benjámin Netanjahu arról beszélt, hogy szép emlékei maradtak a tavalyi júliusi budapesti látogatásáról, s emlékeztetett arra, hogy Herzl Tivadar, a cionista mozgalom megalapítója is Budapesten született, és a cionizmus is a magyar fővárosból indult ki. A sajtótájékoztató helyszínén a két miniszterelnök mögött Herzl Tivadar mellszobra állt.

Kitért arra: budapesti látogatásakor Orbán Viktor, „Izrael igaz barátja” az antiszemitizmus elleni harc fontosságáról beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány tízmilliárd forintot szánt a zsinagógák felújítására, és amikor márciusban a magyar miniszterelnök – Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt – felavatta a felújított szabadkai zsinagógát, azt hangoztatta, Magyarország köteles szavatolni azt, hogy a zsidók félelem nélkül éljenek az országban, és szabadon gyakorolhassák a vallásukat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Jeruzsálemben 2018. július 19-én (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Jeruzsálemben 2018. július 19-én (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

Izrael erősítené kapcsolatát a V4-ekkel

Benjámin Netanjanu köszönetet mondott Orbán Viktornak Izrael védelmezéséért. Mint fogalmazott: nagyra becsüli, hogy Budapest újra és újra kiállt Izrael mellett nemzetközi fórumokon. Méltatta azt is, hogy Magyarország vendéglátója volt a visegrádi országok (V4) és Izrael tavaly júliusi csúcstalálkozójának. Fontosnak nevezte Izrael és a visegrádi országok kapcsolatát, amelyet Izrael a jövőben erősíteni akar. Nem zárta ki, hogy már az idén sor kerül Jeruzsálemben Izrael és a V4-ek újabb csúcstalálkozójára.

A magyar miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel is tárgyalt. A találkozást követően Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben. Kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad.

Reuven Rivlin hangsúlyozta: nagyra értékelik Magyarország erőfeszítéseit az antiszemitizmus visszaszorítására, továbbá azt a támogatást, amit Magyarország nyújt a nemzetközi szervezetekben Izraelnek.

Fontos a magyar-izraeli gazdasági kapcsolat

A magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartása szempontjából rendkívül fontos a magyar-izraeli gazdasági együttműködés sikere – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának Jeruzsálemben.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök izraeli látogatása alkalmával tárgyalt Cahi Hanegbi regionális együttműködési ügyekért felelős miniszterrel, valamint Juvál Rotem külügyminisztériumi főigazgatóval.

A megbeszéléseiről beszámolva a külügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó, hogy „mennyire tudunk részt venni az újkori, innovatív autóipar kialakulásához vezető fejlesztésekben”. Márpedig Izrael az egyik elsőszámú helyszíne a világon azoknak a fejlesztéseknek, kutatásoknak, amelyek meghatározzák az innovatív autóipar jövőjét, amely már az önvezető autókra, az elektromobilitásra és a mesterséges intelligencia mindennapi használatára alapul – magyarázta. Közölte: ezért meghatározó jelentőségű, hogy már 200 izraeli vállalat működik Magyarországon, és ezek ötezer magyar embert foglalkoztatnak.

Orbán Viktor hivatalos izraeli programja részeként fát ültetett Jeruzsálemben, a Nemzetek Ligetében. Köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.

Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.