Összeomlás előtt állhat a német hadsereg

 

Teljesítőképessége határára érkezett a német haderő (Bundeswehr), jelenlegi kötelezettségei mellett 2019 végéig már nincs kapacitása arra, hogy további feladatokat vállaljon – írta hétfőn a Bild című német lap a berlini védelmi tárca bizalmas belső értékelésére hivatkozva.

A Bild által megszerzett titkos dokumentum szerint a fegyveres erők teherbíró képességükön felül teljesítenek, mert már most sem lehet betartani azt a szabályt, hogy a német katonákat négy hónap bevetés után 20 hónapig nem vezényelhetik külföldi feladatra. A lap azt írja, hogy a gyakorlatokhoz nincs elegendő hadianyag és ember, mert az éles bevetéseken és a hosszú távú feladatoknál van rájuk szükség. Ez hatással van a képességek szinten tartására – idéz a lap a jelentésből.

A Bundeswehr tagjai lépnek be a német védelmi minisztérium épületébe EPA/Clemens Bilan

A német védelmi minisztérium épülete (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

A lap a haderőnemek állapotára is kitér. Azt írja, a haditengerészetnek nincs elég bevethető hajója, például tengeralattjáróból csak egyetlenegy hadra fogható.

A szárazföldi erőknél „sincs kapacitás újabb bevetésekhez”, a védelmi tárca elemzése szerint 325 Leopard-2 típusú harckocsira lenne szükség, de csak 179 van, és azok közül is csak 90 bevethető. Túl kevés a repülőgép, valamint a pilóták nem tudnak eleget gyakorlatozni – írja a Bild a légierővel kapcsolatban. Mindhárom haderőnemnél problémát jelent, hogy nincs elég ember.