Líbiában nem lesznek menekültközpontok

 

Ahmed Maitík, az ENSZ által elismert líbiai kormány miniszterelnök-helyettese, elutasítva Olaszország javaslatát hétfőn leszögezte: országában nem lesznek menekültközpontok: „határozottan ellenezzük, hogy bármilyen menekültközpont legyen líbiai területen, ez ütközne a líbiai törvényekkel” – mondta Maitík sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott vendégével, Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel, aki előzőleg Twitter-üzenetben azt írta, hogy menekültközpontokat kellene létrehozni Líbia déli határa mentén.

Maitík nem csupán elutasítón nyilatkozott: „támogatunk minden líbiai nemzeti programot, amely olasz közvetítéssel az Európai Unióval való partnerségünkön alapul; Líbia sokat szenvedett már (a migrációtól), akárcsak Olaszország, ha nem többet” – fogalmazott a líbiai politikus. Hozzátette, hogy szeptember elejére Líbia meghívta az olasz felet és az európai partnereket a migrációról szóló értekezletre. Salvini a sajtótájékoztatón kitartott amellett, hogy menekültközpontokat kell létrehozni Líbia déli határánál, nem pedig Európában, ahogy azt eredetileg Franciaország javasolta.

Ahmed Maitík, az ENSZ által elismert líbiai kormány miniszterelnök-helyettese (Forrás: Getty Images)

Ahmed Maitík, az ENSZ által elismert líbiai kormány miniszterelnök-helyettese (Forrás: Getty Images)

A migránsok addig lennének ezekben a központokban, amíg Európában el nem bírálnák menedékkérelmük megalapozottságát. Salvini közölte, hogy támogatni kell a líbiai hatóságoknak a migránsokat „kordában és helyben tartó” munkáját Líbiai területen, mind a szárazföldön, mind pedig az ország felségvizein, és ismételten elítélőn szólt a migránsokat Európába mentő civil szervezetekről.

Visszatérve Rómába az olasz belügyminiszter újabb sajtótájékoztatót tartott, amelyen pontosította, hogy a menekültközpontokat Líbia déli határánál, de nem Líbiában állítanánk fel, hanem Nigerben, Maliban, Szudán és Csád területén. Matteo Salvini elmondta, hogy hamarosan olasz „misszió” indul a térségbe a regisztrációs központok kialakítására, amelyek elindításához – tette hozzá – EU-források is kellenek. Hangsúlyozta, hogy Tripoliban felkereste az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) ezer főt befogadó táborát: ez a tábor bizonyítja, hogy „hazugság azt állítani, hogy a líbiai táborokban kínoznak és megsértik az emberi jogokat”.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (MTI/EPA/Luca Zennaro)

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (MTI/EPA/Luca Zennaro)

Matteo Salvini bejelentette, hogy minél előbb helyre kívánják állítani a Róma és Tripoli közötti egyenes légi járatokat. A menedékkérők áthelyezését érintő újságírói kérdésre az olasz belügyminiszter kijelentette, hogy legfontosabbnak Európa külső határai védelmét tartja: „ez az elsődleges, nem pedig a migránsok belső (tagállamok közti) elosztása, ennél sokkal fontosabb a migráció leállítása a kiindulási pontokon” – mondta Matteo Salvini.

„Ha Orbán gonosz, Macron tizenötször gonoszabb”

A sajtótájékoztatón folytatta az Olaszország és Franciaország között a migrációs válság ügyében kialakult ellenségeskedést, és a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló kötelező kvóták rendszerére utalva hozzátette: miközben Magyarország háromszáz menekültet nem fogadott be Olaszországból, Franciaország kilencezret. „Ha tehát Orbán Viktor gonosz, amiért elutasítja a menekültek befogadását, Emmanuel Macron tizenötször gonoszabb” – mondta „a több médium által első számú közellenségként lefestett” magyar kormányfőről és a francia államfőről. Az olasz belügyminiszter azonban úgy tűnik, rosszul számolt – jegyezte meg tudósításában a dpa hírügynökség, emlékeztetve arra, hogy a kilencezer harmincszor több a háromszáznál.