Már ősszel megvalósulhat az észak-koreai–japán csúcs

 

Abe Sindzó japán miniszterelnök már szeptemberben találkozni szeretne Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, miután utóbbi kifejezte készségét erre, amikor kedden Szingapúrban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel – jelentette csütörtökön a japán média meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva.

Abe Sindzó és Kim Dzsongun az orosz távol-keleti Vlagyivosztokban találkozhatna az évenkénti gazdasági fórumon, amelyre Kim Dzsongunt meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kim Dzsongun a szingapúri találkozón azt mondta: „van lehetőség arra, hogy találkozzon Abe Sindzóval” – mondták a japán kormányforrások.

Ha létrejön, akkor 2004 óta ez volna az első találkozó észak-koreai vezető és japán miniszterelnök között, és Tokió elsősorban az Észak-Korea által a 70-es, 80-as években elrabolt japánok ügyét szeretné a megoldás felé vinni.

Tokió, 2018. június 12. A Jomiuri Sinbun japán lap Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök szingapúri csúcstalálkozójáról szóló különkiadását nézik emberek Tokióban 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

A Jomiuri Sinbun japán lap különkiadása Kim Dzsongun és Donald Trump csúcstalálkozójáról (MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

A japán kormányzati források szerint Trump elnök Szingapúrban ismertette Kim Dzsongunnal japán azon álláspontját, hogy csak azután segít Észak-Koreának gazdaságilag, ha a fő kérdések – az észak-koreai atom- és rakétaprogram felszámolása és az elrabolt japánok ügye – megoldódik. Kim Dzsongun nem ismételte meg Trumpnak azt az eddig mindig hangoztatott phenjani álláspontot, hogy az elrabolt japánok ügye már megoldódott – tette hozzá a forrás.