Irán: az EU tanulmányoz, Izrael katonai csapást helyezett kilátásba

 

Az Európai Unió bejelentette kedden, hogy „tanulmányozza” Irán bejelentését az urándúsító kapacitás növelésének előkészítéséről, ugyanakkor felszólította Teheránt, hogy tartsa be az ezen a téren vállalt kötelezettségeit – Izrael katonai csapást helyezett kilátásba abban az esetben, ha Irán ismét hozzáfog atomfegyver kifejlesztéséhez.

“Tanulmányozzuk az iráni hatóságok bejelentését. Az Európai Unió tartja magát az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodáshoz, amíg Teherán is ezt teszi” – mondta az uniós diplomáciát vezető Federica Mogherini szóvivője egy brüsszeli sajtótájékoztatón. Irán kedden írásban értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot. “Utasítottam Irán atomügynökségét, hogy álljon készen az urándúsító kapacitásának helyreállítására” – mondta erről Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője hétfőn.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az első reagálásában hangsúlyozta, hogy meg fogják akadályozni, hogy Irán szert tegyen atomfegyverre. “Nem lepődtünk meg. Nem hagyjuk, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – jelentette ki Párizsban, ahová kedden érkezett. Jiszrael Kac hírszerzésügyi miniszter ennél határozottabban fogalmazott: “ha megtudjuk – és meg fogjuk tudni – hogy újra kezdi a korábbi nukleáris programját, akkor egy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció… katonai csapást mér Iránra”.

EU: Az iráni tervek nem sértik az atomegyezményt 

Az első értékelés szerint nem sérti az iráni nukleáris megállapodást az ország urándúsító kapacitásának növeléséről szóló teheráni tervezet – közölte kedden Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője. ”Az első értékelés alapján a bejelentett lépések önmagukban még nem jelentik az egyezmény megsértését” – közölte Maja Kocijancic, hozzátéve, hogy ezek ugyanakkor nem is segítik a bizalom erősítését a mostani kritikus időszakban.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Szakértők szerint Teherán a bejelentéssel nyomást akar gyakorolni az Európai Unióra, hogy tegyen eleget korábbi ígéreteinek, és az amerikai szankciók ellenére se mondjanak le iráni befektetéseikről az európai vállalatok.