Villámárvíz sújtott több német települést

 

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt úgynevezett villámárvíz sújtott több települést Németországban - jelentették hétfőn hírportálok. A legnagyobb károk Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományban keletkeztek, a térségben több kisebb települést elöntött az árvíz,

A legnagyobb károk Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományban keletkeztek, a térségben több kisebb települést elöntött az árvíz, a Herrstein nevű községben például több mint másfél méter magasan áll a víz a házakban, Birkenfeld járásban pedig négy településen összesen 360 épület került víz alá és legkevesebb 50 gépkocsiban károk keletkeznek. Az egyik községben, Bruchweilerben az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint három óra alatt négyzetméterenként 147 liter csapadék hullott.

Heves vihar érte el Bochumot is, az észak-rajna-vesztfáliai nagyvárosban villámcsapás ért két nőt, mindketten súlyos állapotban kerültek kórházba, egyiküket újra kellett éleszteni.

Berlinben alig esik

Németország csaknem egész területén az évszakhoz képest rendkívüli meleg van második hete, a napi csúcshőmérsékletek meghaladják a 30 Celsius-fokot, és míg az ország északkeleti részét aszály sújtja – Berlinben például május eleje óta alig 5 liter csapadék hullott négyzetméterenként -, a déli területeken szinte egymást érik a zivatarok, helyenként pedig a felhőszakadások és a következtükben kialakuló villámárvizek.

A DWD szerint ennek az az oka, hogy az ország északi régiójában az időjárást már második hete egy magas légnyomású front uralja, amelynek peremén megreked a nagy nedvességtartalmú levegő, így egyre újabb zivatarcellák képződnek. A szolgálat előrejelzése szerint ebben a következő napokban nem várható változás.

Címlapi képünk illusztráció.