Bemutatták a világ első úszó atomerőművét Oroszországban

 

Az M1 stábja egyike volt azon kevés külföldi újságíróknak, akik részt vehettek a bemutatón. Az úszó atomreaktort az orosz atomenergetikai cég, a Roszatom gyártotta Szentpéterváron. Most az északi Murmanszkban horgonyoz, ahol feltöltik fűtőanyaggal, és végül a távol keleti Csukcsföldre vontatják, ott fog áramot termelni. Azt mondják ezzel a technológiával az a céljuk, hogy fellendítsenek olyan régiókat, ahol az ipar fejlődéséhez nagy mennyiségű villamos energiára van szükség.

Murmanszk a világ egyik legészakibb városa, túl van már a sarkkörön is. A körülményeket jól érzékelteti, hogy a nyári hónapok felé haladva már alig nyugszik le a nap, ugyanakkor az időjárás télies, nulla fok körüli a hőmérséklet és még havazott is.

Mostantól újabb különlegességgel gyarapodott a Jeges-tengeri kikötő, ide hajózott be ugyanis a világ első úszó atomerőműve. A Lomonoszov Akadémikusnak keresztelt létesítmény, a világon egyedülálló módon a vízen lebegve fog nukleáris energiával villamosáramot és hőt termelni.

A bemutatón részt vett az orosz állami atomenergetikai cég, a Roszatom vezérigazgatója is. Azt mondta: azért építették az úszó atomerőművet, hogy fellendítsék az olyan térségeket, mint például az észak oroszországi régió, ahol a települések óriási távolságokra vannak a legközelebbi fejlett ipari régióktól.