Az eső sem zavarta szét a Csíksomlyón imádkozó százezreket

 

Vasárnap tartották a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét, amelyen zarándokok százezrei vettek részt. A csíksomlyói búcsú szentmiséjének szónoka idén először nem magyar nyelvterületről érkezett: az erdélyi ferencesek a híres lengyel zarándokhely, a czestochowai pálos kolostor házfőnökét hívták meg. A lengyel szerzetes magyarul megtartott szentbeszédében az élet védelmének mindenek fölöttiségét hangsúlyozta.

Énekelve, zászlókkal a kezükben érkeztek az első zarándokok szombaton hajnalban Csíksomlyóra; a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyereg rövid idő alatt benépesült. Ameddig a szem ellátott, mindenfelé embereket lehetett látni. Zengtek a Mária-énekek és lengtek a zászlók, miközben a zarándokok tábláikat a magasba emelve hirdették, honnan érkeztek.

A Kárpát-medence minden szegletéből jöttek, voltak, akik először, míg mások évtizedek óta visszajárnak – tudatta a köztelevízió tudósítója az M1 szombati, kora esti híradójában.

Az egész magyarság itt fohászkodik

Az első búcsújárást ezen a helyen a feljegyzések szerint 451 éve tartották. A hagyományt azóta is őrzik és mára már a zarándoklat az összmagyarság legjelentősebb keresztény ünnepévé vált.


Magyarok a Nyeregben

Az idei szentmise napsütésben kezdődött, de közben beborult és leszakadt az ég: a zarándokok az eső ellenére maradtak és összekulcsolt kézzel imádkoztak tovább. A szentbeszédet Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes mondta magyar nyelven. Az élet védelmének mindenek fölöttiségére hívta fel a figyelmet és azt kérte a hívektől, hogy őrizzék meg hitüket, értékeiket.

„Most segíts meg, Mária. Mária, a mai napon, pünkösd szombatján arra szólít bennünket, hogy itt ebben a természet adta utolsó vacsora termében gyűljünk össze és tartsunk ki vele együtt az imádságban. Vele együtt várakozzunk az isteni adományokra” – fogalmazott a lengyel szerzetes.

A búcsú végén a résztvevők közösen elénekelték el a magyar, majd a székely himnuszt.

Lelki erőműként Csíksomlyó egész évre erőt ad

Semjén Zsolt a csíksomlyói búcsút lelki erőműnek, az összmagyarság jelképének nevezte. A miniszterelnök-helyettes a búcsút követően azt mondta: nemzetünk fennmaradása a kereszténységben, saját identitásunk megőrzésében rejlik, de a jövő generációján múlik.

„A magyar nemzet csak akkor tud megmaradni, ha gyerekek születnek, akik magyar nyelven, magyar kultúrában, magyar történelmi tudatban nőnek föl. (…) Ezért különösen megerősítő, hogy ennyi fiatal arc, ennyi fiatal csoport, cserkész még sohasem volt itt, mint most. Ezért is fontos a gyerekvállalás és a családtámogatás, ami a magyar kormány politikájának a homlokterében áll” – mondta a politikus.