Egyre több osztrák gyerek tanul magyarul

 

Az utóbbi időben szívesen tanulják idegen nyelvként a magyart. A határ mentén több óvodában is rendszeresen tartanak magyar foglalkozásokat, az iskolákban pedig az órarendbe is beépítették már a magyarórát.

Egy határon átnyúló kezdeményezésnek köszönhetően hétfőn soproni gyerekek jöttek a nagyhöflányi iskolába. Ők a német nyelvvel ismerkedtek, míg az osztrák diákok a magyar nyelvvel ismerkedtek.

Pathy Lívia, a Burgenlandi Tartományi Tanács szakfelügyelője az M1-nek elmondta: „egy ilyen találkozó kiválóan alkalmas arra, hogy mindkét nyelvet használják, minden gyereknek legyen sikerélménye. A magyarországi gyerekek kipróbálják, hogy meg tudják-e értetni magukat németül, az osztrák gyerekek pedig a magyar gyerekekkel való közös játék során használják a magyar nyelvet.”

Ebben az iskolában 12 osztrák gyerek tanul magyarul. A tanítók mindkét nyelvet beszélik. Azt mondják: az osztrák diákoknak sem okoz gondot a magyar nyelv.

Kertész Edit, a Nagyhöflányi Általános Iskola magyartanára úgy nyilatkozott: nagyon gyorsan, játékosan tanulják a nyelvet, és később képek alapján jönnek rá a gyerekek, hogy én ezt tudom, és nagyon örülnek a sikerélménynek.

Ugyan ennek a határon átnyúló együttműködésnek a részeként Kismarton összes óvodájában van már magyar nyelvű foglalkozás, amit a Soproni Egyetem óvodapedagógus hallgatói tartanak.

Christine Rammesmayer projektvezető szerint fontos és adott a lehetőség minden intézmény számára, hogy bevezessék a magyar oktatást. Örülünk, hogy egyre többen élnek is ezzel. Ennek rengeteg előnye van, elsősorban a munkaerőpiacon lesznek előnyben azok, akik megtanulják a magyar nyelvet – mondta.

Ausztriában, főként a magyar közösség lakta Őrvidéken csaknem kétezer diák tanul magyarul az iskolákban.