Szkripal-ügy: Megkezdődtek a tisztítási munkálatok Salisburyben

 

Megkezdődtek pénteken a várhatóan hónapokig tartó tisztítási munkálatok a délnyugat-angliai Salisbury városában, ahol március elején Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett.

London gyilkossági kísérletnek tartja az ügyet, és Oroszországot tekinti felelősnek. A brit szakértői vizsgálatok szerint a mérgezést még a Szovjetunió által kifejlesztett, novicsok osztályú, fegyverben is használható minőségű idegméreg okozta. Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Moszkva szerint „az úgynevezett tisztítási munkálatok” célja valójában az, hogy a brit fél „bizonyítékokat tüntessen el”. Hozzátette: London a csaknem hét héttel ezelőtt történt mérgezés óta nem mutatott be semmiféle bizonyítékot az orosz félnek az incidens körülményeiről.

Jakovenko megismételte azt az orosz részről többször hangoztatott érvet, hogy a brit fél által a mérgezés után néhány nappal megnevezett idegméreg-hatóanyagot nem lehet ilyen gyorsan kimutatni.

A brit környezetvédelmi tárca (DEFRA) szakértői kilenc olyan helyszínt azonosítottak, amely valamilyen szintű speciális tisztítást igényel. Ezek között van több kültéri helyszín mellett Salisbury mentőállomása, egy étterem és egy pub, amelybe Szkripalék közvetlenül megbetegedésük előtt betértek, valamint az az épület, amely Salisbury rendőrkapitányságának és a Wiltshire megyei tanács hivatalainak nyújt otthont. E helyszíneket és épületeket a tisztítás idejére a rendőrség teljesen elzárta a külvilágtól.

A munkát a brit hadsereg és a királyi légierő (RAF) 190 vegyvédelmi és egyéb területeken jártas katonai szakértője segíti.

A tisztítási munkálatok megkezdése előtt Ian Boyd, a DEFRA tudományos főtanácsadója újságíróknak kijelentette: abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy egyes helyszíneken továbbra is magas, mérgezés okozására alkalmas koncentrációban van jelen az egykori kettős ügynök és lánya megbetegedését okozó idegméreg-hatóanyag.

A környezetvédelmi tárca szóvivője nem sokkal később azonban igyekezett enyhíteni a minisztérium főtanácsadójának kijelentése okozta nyugtalanságot, mondván: a hatóságok azonosítottak és elzártak a külvilágtól minden olyan helyszínt, ahol a méreganyag jelen lehet. A szóvivő hangsúlyozta: Salisbury az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) megítélése szerint is biztonságos a helybéliek és a turisták számára, senkinek nem kell semmiféle pótlólagos elővigyázatossági intézkedést tennie, a munkálatokat úgy végzik majd, hogy azok ne jelentsenek lakossági kockázatot.

Sok helyi turisztikai intézmény arról számolt be a brit sajtónak, hogy forgalma és foglalásai meredeken zuhantak a mérgezéses incidens óta.

Salisbury különösen kedvelt szálláshelye azoknak a hazai és külföldi turistáknak, akik a közeli Stonehenge világhírű kultikus őskőkori építményét kívánják meglátogatni.

A pénteken kezdődött tisztítási folyamat minden érintett helyszínen a szennyeződésnek kitett felületek teszteléséből, a szennyezett tárgyak eltávolításából és elégetéséből, a helyszín vegytisztításából és újbóli teszteléséből áll majd.

A munkálatok részeként teljes gyep- és kőburkolat-cserét is elvégeznek annak a bevásárlóközpontnak a környékén, amely előtt március 4-én eszméletlenül találták Szergej Szkripalt és lányát.

A mérgezés ügyében nyomozó brit rendőrségi szakértők a méreganyagot Szkripal Salisburyben lévő házának bejárati ajtaján mutatták ki a legnagyobb koncentrációban.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, megbetegedése óta Salisbury kórházában kezelik. Állapota már nem válságos, de továbbra is súlyos.

Lányát – aki egy ideig szintén válságos állapotban volt – nemrég kiengedték a kórházból, de hollétéről hivatalos forrásból csak annyit lehet tudni, hogy „biztonságos helyen” tartózkodik.

Az orosz nagykövet pénteki sajtótájékoztatóján a nemzetközi diplomáciai konvenciók megsértésével vádolta Nagy-Britanniát, amiért a brit hatóságok nem teszik lehetővé a londoni orosz konzuli szolgálatnak a kapcsolatfelvételt Julija Szkripallal.

Julija Szkripal azonban a minap a Scotland Yard által nevében közzétett nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy egyelőre nem kíván kapcsolatba lépni a londoni orosz képviselettel. Orosz részről megkérdőjelezték a Scotland Yard közleményének hitelességét.