Újabb migrációs hullám tart Európa felé

 

Kiújultak a harcok Szíriában, így egyre többen indulnak Törökországba, majd onnan Európába. A török–görög határon már érezhető mindennek az előszele: két nap alatt több százan léptek át illegálisan Görögországba. A mediterrán ország pedig már készül az újabb rohamra, a szigeteken az újonnan érkező menedékkérőket azonnal továbbengedik majd a szárazföldre – hangzott el az M1 Híradóban.

Az elmúlt két nap alatt több mint 500 illegális határátlépőt tartóztattak fel görög hatóságok a Marica folyó környékén. Pedig a Görögországot Törökországtól elválasztó határfolyó török oldalán is működik az ellenőrzés, ott is naponta több száz, okmányokkal nem rendelkező, elmondásuk szerint Afganisztánból és Szíriából útnak induló migránst fogtak el.

Az égei-tengeri átkeléssel is próbálkoznak

Az égei-tengeri átkeléssel is egyre többen próbálkoznak azóta, hogy Szíriában kiújultak a harcok. A görög szigeteken mintegy 16 ezren várják, hogy a hatóságok döntsenek a sorsukról, visszaküldik őket Törökországba, vagy befogadják a menedékkérelmüket és utat nyitnak nekik a kontinens felé.

A kérelmek feldolgozása azonban már a kezdetektől rendkívül lassan halad. Hogy a befogadó központok túlzsúfoltságát enyhítsék, a görög legfelsőbb bíróság a napokban úgy döntött, szabad utat adnak az ország belseje felé a görög területre lépő migránsoknak. A rendelkezés értelmében ugyanis azoknak, akik április 17-e után érkeznek a görög szigetekre, nem kell a regisztrációs központokban megvárniuk a döntést.

Szinte lehetetlen a visszatoloncolás

Pedig a kérelmek elbírálásának mostanáig érvényes rendjét épp azért találták ki, hogy a Törökországgal kötött menekültügyi paktumot érvényesíteni tudják. Az ország területén szétszóródott vagy onnan továbbszökött illegális bevándorlókat ugyanis szinte lehetetlen visszatoloncolni Törökországba – többségük pedig valószínűleg megállás nélkül tovább halad majd Nyugat-Európa felé.

„Megint egyre több mingráns érkezik Törökország felől. Egyre nagyobb a ránk nehezedő nyomás, szinte biztos, hogy nagy baj lesz ebből”  – panaszkodott egy görög gazda. Ő és sok társa a helyi közbiztonság romlásától tart, és arra számít, hogy a bevándorlók újabb tüntetéseket szerveznek majd, hogy céljaikat elérjék.