Spöttle: Beláthatatlan katasztrófához vezethet a szíriai konfliktus

 

Egyelőre nem adta ki a tűzparancsot Donald Trump, így nem indult légicsapás a szír kormányerők ellen, de formálódik egy nemzetközi koalíció. Sőt, a friss hírek szerint több felderítő vadászgép már felszállt az olaszországi NATO-támaszpontokról. Igazán nagy baj abból lehet, ha esetleg a nyugati rakéták orosz katonákat is eltalálnak Szíriában.

Donald Trump amerikai elnök a hétvégi, Szíriában elkövetett vegyifegyver-támadás miatt akar lecsapni a damaszkuszi kormányerőkre. A szíriai rezsimet támogató Oroszország jelezte: hadereje készen áll a rakéták megsemmisítésére.

Épületromok a kelet-gútai Dúma városban (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Fejlettebb technikával rendelkeznek az oroszok 

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán elmondta: sajnos van esély a két nagyhatalom közötti konfliktusra Szíriában. „Nem szabad alábecsülni az oroszok fegyverrendszerét, az új robotrepülőgépekkel sikeresen támadták az Iszlám Állam állásait” – fogalmazott a szakértő.

Jelen pillanatban Oroszország fejlettebb haditechnikával rendelkezik, mint az Egyesült Államok hadserege – közölte, majd úgy folytatta: a konfliktus arról szól, hogy „ki lesz az úr” a Közel-Keleten, Amerika vissza akar térni a térségbe.

Korábban is proxy háború folyt Szíriában

Eddig is egy proxy háború folyt Szíriában, Amerika támogatta a Szabad Szíriai Hadsereget. A dzsihadista csoport az Iszlám Államnak is adott el azokból a fegyverekből, amiket az Egyesült Államoktól kapott – mondta Georg Spöttle.

Ők harcoltak Aszad elnök ellen, akit pedig az irániak és az oroszok segítettek. „Ennek a három nagyhatalomnak a proxy háborúja folyt, ami több százezer halálos áldozatot követelt” – nyilatkozta a szakértő.

Titkos operációkat hajtanak végre Szíriában az amerikaiak

Georg Spöttle úgy vélekedett: az amerikai speciális alakulatok titkos operációkat hajtanak végre Szíriában olyan erőkkel, akik már inkább terroristák, mintsem felszabadítók.

A szakértő szerint beláthatatlan katasztrófához vezetne, ha orosz katonák veszítenék életüket Amerika támadásai következtében.

A szaúdiak támogatják az amerikai haderőt, míg Törökország nem nyilatkozott érdemben a konfliktusról. A szakértő szerint a törökök nem ágálnának egy amerikai csapás ellen, abban bíznak, hogy ha nem vétózzák meg a nyugati lépéseket, akkor Amerika is hallgatólagosan elfogadja Törökország észak-szíriai hadműveleteit – vélekedett a szakértő.