A boldogság erdeje Amazóniában cseperedik

 

Nemzetközi környezetvédő szervezetek és a brazil állam Amazónia Alapja segítségével helyi állattenyésztők kakaóültetvényeket telepítenek azokra a kimerült legelőkre, amelyeket az amazóniai esőerdők kiirtásával hoztak létre, vagyis a program segíteni fogja, hogy az Amazonas medencéje ismét kizöldüljön: a brazil kakaótermelők szövetségének (AIPC) adatai szerint már mintegy 1700 négyzetkilométernyi területen alakították át a kimerült szarvasmarha legelőket kakaóültetvényekké – a folyamatot a brazil kormány által nemzetközi adományokból létrehozott Amazónia Alapja eddig 17 millió reállal (130 millió dollárral támogatta).

„Azonkívül, hogy elkerüljük az esőerdők további kipusztítását, a kakaóültetvények segítik a helyi, a regionális és a nemzetgazdaságot” – közölte a Nature Conservancy nemzetközi környezetvédő szervezet, amely szintén segíti anyagilag az ültetvények létrehozását. Az amazóniai kakaóbab-termesztés meg fogja változtatni a termény globális piacát. Az AIPC szakértői azzal számolnak, hogy az ültetvények elterjedésével a dél-amerikai ország kakaóbab termesztése évi 400 ezer tonnára nő 2028-ra.

Munkás dolgozik egy kakaóültetvényen a perui Tingo Mariában, 2011. június 22-én – képünk illusztráció (Fotó: haak78 / Shutterstock)

Munkás dolgozik egy kakaóültetvényen a perui Tingo Mariában, 2011. június 22-én – képünk illusztráció (Fotó: haak78 / Shutterstock)

Ez öt százalékkal fogja növelni a globális kakaóbab-termesztést. Az új ültetvényektől a környezetvédők és kakaóipari illetékesek azt várják, hogy segít mérsékelni az esőerdőirtást, amelynek következtében mintegy 430 ezer négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő pusztult el az 1980-as évek óta.

A brazil kakaótermelés növekedésének 50 százalékát az Amazonas térsége fogja adni – hangoztatta Eduardo Bastos, az AIPC vezérigazgatója, aki az endorfint, vagyis az úgy nevezett boldogsághormont termelő „csokoládé erdejének” nevezi a kakaóültetvényeket, amelyek telepítése Brazíliát ismét a világ három legnagyobb kakaótermelője közé emelheti az után, hogy az 1990-es években – amikor a világ második legnagyobb kakaóbab termesztője volt a dél-amerikai ország – súlyosan megtizedelte a kakaóültetvényeket egy gombabetegség.