Nem támogatták sem az amerikai, sem az orosz javaslatot az ENSZ-ben

 

Oroszország megvétózta kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Egyesült Államok határozattervezetét, amely egy új nemzetközi testület létrehozását írta volna elő a Szíriában történt vegyifegyver-támadások kivizsgálására, így immár 12. alkalommal akadályozta meg, hogy a testület határozatot fogadjon el a szíriai konfliktusról. Nem sokkal később az orosz határozattervezet is elbukott, miután a testület 15 tagjából csak hat támogatta.

A nyugati hatalmak néhány nappal azután próbálták meg újraindítani a szíriai vegyifegyver-támadások ügyében tavaly leállított vizsgálódásokat, hogy múlt szombaton legalább 43 halálos áldozatot követelt egy állítólagos vegyi támadás a kelet-gútai Dúma városában, s az Egyesült Államok és szövetségesei azzal fenyegetőznek, hogy megtorlásul légi csapásokat mérnek szíriai katonai célpontokra. Donald Trump amerikai elnök kedden elhalasztotta első latin-amerikai utazását, hogy országa küszöbön álló válaszára összpontosíthasson, Emmanuel Macron francia államfő pedig azt mondta, konzultációkat folytat Washingtonnal és Londonnal, hogy napokon belül bejelenthesse a katonai válaszcsapásokról hozott döntését.

Az ENSZ BT nagykövetek nélkül. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A BT vitájában Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet ismét szándékos hírhamisításnak mondta azt az állítást, amely szerint Dúmában vegyi támadást történt. Nyebenzja azt kérdezte a testület többi tagjától, hogy egyáltalán miért van szükségük a javasolt vizsgálati mechanizmusra, „amikor már úgyis megnevezték – vizsgálat nélkül – a bűnös felet”. Amerikai kollégája, Nikki Haley azt állította, Moszkva határozati javaslatának célja az volt, hogy Oroszország élhessen a vétójogával úgy a nyomozóbizottság összeállítása, mint következtetéseik megfogalmazása tekintetében. A vizsgálat így kicsit sem lehetett volna független vagy pártatlan – jelentette ki Haley, aki szerint „az egész (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök) rezsimének védelméről szólt”.

A Biztonsági Tanács néhány tagja ugyanakkor feleslegesnek minősítette a benyújtott javaslatokat, tekintettel arra, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakemberei előzőleg már bejelentették, hogy rövidesen elküldik egy csoportjukat Dúmába a szombati támadásról szóló jelentések helyszíni kivizsgálására. Az OPCW bevonására irányuló szíriai és orosz lépésekre néhány órával azután került sor, hogy Trump elnök gyalázatosnak nevezte a szombati dúmai támadást, és kilátásba helyezte „néhány fontos döntés 24-48 órán belül meghozatalát”.

Szomorú eseményekről beszélt az orosz nagykövet

Vita közben az orosz nagykövet árulkodónak és aggodalmat keltőnek minősítette azt a  fenyegetések tükrében, hogy a testület több tagja elutasította Oroszország kompromisszumos javaslatát. Nyebenzja szavai szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek fel kell hagyniuk Szíria fenyegetésével, különben „szomorú események” következhetnek be. „Még egyszer arra kérném önöket – mondta -, hogy tartózkodjanak azoknak a terveknek a megvalósításától, amelyeket Szíria kapcsán dédelgetnek magukban.”

 

Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke korábban arra figyelmeztetett, hogy orosz tanácsadók számos helyen jelen vannak a szíriai katonai létesítményekben, és amennyiben az életüket veszély fenyegetné, „az orosz fegyveres erők megtorló lépéseket fognak tenni úgy a (támadó) rakéták, mint hordozóik ellen”.