Szkripal-ügy: Moszkva az ENSZ BT összehívását követelte

 

Oroszország követelte, hogy csütörtökre hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyílt ülését a Szkripal-ügy megvitatására.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a BT szerdai ülésén a soros elnöktől kormánya nevében azt követelte, hogy csütörtökön, helyi idő szerint délután három órakor üljön össze a testület.

A diplomata indoklásában utalt a brit miniszterelnök március 13-i levelére, amelyben Theresa May azt közölte a Biztonsági Tanáccsal, hogy London szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország a felelős a Salisbury városban idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletért.

Az ENSZ BT egyszer – március 14-én – már foglalkozott az üggyel.

Az orosz ENSZ-nagykövet részleteket nem közölt arról, hogy pontosan mit akarnak megvitatni a testületben, és csak annyit mondott, hogy az orosz álláspontot tartalmazó hivatalos levelet hamarosan elküldi a BT soros elnökének.

Leszavazták az oroszokkal közös vizsgálatot az OPCW ülésén

Leszavazták Oroszországnak azt a javaslatát a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának szerdai rendkívüli ülésén, amelynek értelmében új, közös vizsgálatot folytattak volna Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezésének ügyében.

Névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint az új vizsgálatot 15:6 arányban utasították el a hágai székhelyű szervezet Moszkva kezdeményezésére összehívott, zárt ajtók mögötti ülésén.

A sajtóban arról számoltak be, hogy Algéria, Azerbajdzsán, Kína, Irán és Szudán támogatta az orosz javaslatot, tizenhét ország pedig tartózkodott.

„A nemzetközi közösség ismét kiállt és nemet mondott az eljárás megzavarását célzó orosz kísérletekre” – jelentette ki Nick Heath, az Egyesült Királyság hollandiai nagykövet-helyettese.

A brit delegáció korábban „perverznek” minősítette az orosz fél felvetését, amely szerintük pusztán „elterelő taktika” az OPCW munkájának aláásására.

Alekszander Sulgin, az orosz küldöttség vezetője átláthatatlannak nevezte az eddigi vizsgálatot.

„Oroszországot és a végrehajtó tanács több más országát félrelökték” – közölte.

„Azt mondják, tájékoztatni fognak a vizsgálat eredményeiről, de ismerve az úgynevezett partnereink viselkedését, nem számíthatunk a jó szándékukra” – tette hozzá.

Salisbury, 2018. március 19. A brit rendőrség figyelmeztetése a kordonnal lezárt Mill vendéglő előtt a délnyugat-angliai Salisburyban 2018. március 19-én. A brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja szakértőinek megállapítása szerint március 4-én a novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek Salisbury egyik kórházában. A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői ezen a napon érkeznek Nagy-Britanniába. (MTI/EPA/Andy Rain)

Salisbury, 2018. március 19.
A brit rendőrség figyelmeztetése a kordonnal lezárt Mill vendéglő előtt a délnyugat-angliai Salisburyban 2018. március 19-én. A brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja szakértőinek megállapítása szerint március 4-én a novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek Salisbury egyik kórházában. A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői ezen a napon érkeznek Nagy-Britanniába. (MTI/EPA/Andy Rain)

Rjabkov szerint semmilyen bizalomról nem lehet szó London iránt

„Nem egyszerűen nincs bizalom Nagy-Britannia iránt, nem is lehet róla szó, tekintettel a London által mindennapi szinten tanúsított arcátlanságokra és az elfogadhatatlan retorikára, amelyet Oroszországgal szemben alkalmaz” – mondta Rjabkov a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban.

Csakis egy független szakértői bizottság által folytatott vizsgálat derítheti ki az igazságot az ügyben – jelentette ki Rjabkov. Ennek megfelelően Igor Ribalcsenko, az orosz védelmi minisztérium vegyi elemzéssel foglalkozó laboratóriumának vezetője egy többoldalú szakértői csoport létrehozására tett javaslatot.

Oroszország kiutasított szerdán egy magyar és egy belga diplomatát is

Az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint a tárcához bekérették Balla János moszkvai magyar nagykövetet, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át. A dokumentum értelmében Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz fővárosban működő magyar nagykövetség egyik munkatársát „válaszul Magyarország barátságtalan és megalapozatlan követelésére” egy orosz diplomácia alkalmazott kiutasítása ügyében „Nagy-Britanniának a +Szkripal-ügyben+ Oroszországgal szemben megfogalmazott, bizonyítatlan vádjai alapján”.

„Az orosz hatóságok jelezték, hogy az előző heti döntés miatt nem kívánatos személynek nyilvánították Belgium moszkvai nagykövetségének egyik diplomatáját” – közölte a belga külügyi tárca szóvivője.

Oroszország követelte, hogy csütörtökre hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyílt ülését a Szkripal-ügy megvitatására.

Belpolitikai vita bontakozott ki

A brit és az amerikai biztonsági szakszolgálatok groteszk provokációjának minősítette a Szkripal-ügyet Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője egy szerdai moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián. „Még a Szkripalékkal elkövetett groteszk, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok szakszolgálatai által durván összetákolt provokációval kapcsolatban sem siet az európai országok egy része körültekintés nélkül követni Londont vagy Washingtont, hanem a történtekben való eligazodást részesíti előnyben” – mondta.

Komoly belpolitikai vita bontakozott ki Nagy-Britanniában a Szkripal-ügyben, miután a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetői szerint megkérdőjelezhetővé vált a konzervatív párti kormány azon álláspontja, hogy szakértői bizonyítékok támasztják alá Moszkva felelősségét.

Diane Abbott, a Munkáspárt árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje szerdán a BBC televíziónak kijelentette: Boris Johnson a jelek szerint félrevezette a közvéleményt, amikor azt állította, hogy a Porton Down-i kutatóintézet szakértői Oroszországot jelölték meg az idegméreg forrásaként.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta: Johnsonnak „súlyos kérdésekre kell választ adnia”, miután a jelek szerint a német tévétársaságnak adott interjúban „teljes mértékben túlment azon az információn”, amelyet korábban a Porton Down-i intézettől kapott.

A brit külügyminisztérium szerint mindez nem változtat azon a tényen, hogy a brit kormány megítélése szerint Oroszország a felelős „ezért az arcátlan, meggondolatlan cselekedetért, és a nemzetközi közösség is egyetért azzal, hogy nincs más hihető magyarázat” a Salisburyben történtekre.

Boris Johnson Twitter-üzenetében „sajnálatosnak” nevezte, hogy Jeremy Corbyn „Oroszország játékát űzi”, és megpróbálja hitelteleníteni a brit kormányt.

Brit szakértői vizsgálat szerint Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és Julija Szkripalt még a Szovjetunió által kifejlesztett Novicsok osztályú idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg.

Oroszország tagadja ezt, és egyfajta fordulópontként tekint egy Nagy-Britanniában kedden ismertetett interjúra, amelyet a Sky News készített a Porton Down katonai kutatólaboratórium vezetőjével. Gary Aitkenhead a hírtelevíziónak úgy fogalmazott, nem tudják meghatározni a hatóanyag pontos forrását, csak azt, hogy Novicsok osztályú vagy hasonló mérget használtak. Hangsúlyozta azonban, hogy az ő feladatuk tudományos bizonyítékot szolgáltatni a hatóanyag pontos azonosításához, nem pedig megmondani, hol is állították elő. Hozzátette, egy ilyen rendkívül összetett anyag előállítására csak állami szereplő képes.

Az igazgató szerint a brit kormány más információkra támaszkodva jutott arra a következtetésre, hogy a Szergej Szkripal és a lánya ellen használt szer Oroszországból származik.