Krisztus szenvedéseire emlékeztek a Fülöp-szigeteken

 

Tucatnyinál több katolikus hívő szögeltette keresztre magát a Fülöp-szigeteken, mások pedig magukat ostorozták a vallási odaadás jeleként, ami a nagypénteki hagyományos szertartás szokásos szélsőséges megnyilvánulása a délkelet-ázsiai szigetországban.

A húsvéti esemény az idők folyamán egyfajta látványossággá, szenzációéhes turisták csalogatójává vált. A történések központja a fővárostól, Manilától északra fekvő San Pedro Cutud, ahol a vezeklők lábába és tenyerébe mintegy nyolc centiméteres szögeket ütnek. A kereszteket ezután öt percre felállítják, és a bűnbánók karját rongyokkal is átkötözik, hogy le ne essenek.

San Fernando, 2012. április 6. A keresztfára szögezték az 52 éves Ruben ENAJE Fülöp-szigeteki vezeklőt San Fernandóban nagypénteken, amikor a Fülöp-szigetek több településén keresztre feszíttetik magukat vezeklő férfiak és nők, hogy Jézus Krisztus szenvedését átélve megtisztuljanak bűneiktől. Nagypéntek Jézus Krisztus kereszthalálának emléknapja. (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

Hívők, külföldi és hazai turisták érkeztek tömegesen a településre, hogy lássák megelevenedni a passió véres jeleneteit. A radikális bűnbánat másik megnyilvánulása az önostorozás. Emberek tucatjai teljesen meztelenül, fejükön fekete csuklyával járták az utcákat, kötélre csomózott bambuszdarabokkal ütögetve csupasz hátukat.

A böjti időszak ilyenfajta rituáléját, amelyben az egyházi ünnepi hagyományokat ötvözik a népi babonákkal, rosszalja a helyi katolikus egyház.  Romulo Valles érsek, a Fülöp-szigeteki püspöki konferencia elnöke arra bíztatta a hívőket, hogy inkább az imádkozásra, az alamizsnaosztásra és a böjtölésre összpontosítsanak. Mint mondta, a valódi alamizsnaosztás segít távol maradni a pénzsóvárságtól és önzőségtől, arra ösztönzi az emberek, hogy hasonuljanak a többi hívőhöz. A böjtölés abban segít, hogy átéljék a fájdalmat és a szegények nyomorúságát.