Világszerte készülnek a kereszténység legnagyobb ünnepére

 

Nagycsütörtökkel elkezdődött a húsvéti szent három nap. A katolikus templomokban az utolsó vacsorát idézik fel. A szentmise után a templomok csengői és harangjai elhallgatnak – a népnyelv szerint a harangok ilyenkor „Rómába mennek” –, és majd csak szombaton szólalnak meg ismét. Ferenc pápa délelőtt megtartotta a hagyományos nagycsütörtöki krizmaszentelő misét a Szent Péter-bazilikában.

A Szent Péter-bazilika harangjai is elhallgattak, és legközelebb nagyszombat este, a húsvéti vigília szertartása után szólalnak meg ismét, akkor „a harangok elindulnak” Rómából a keresztény templomok irányába.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában a krizmaszentelő misén hagyomány szerint saját egyházához intézett beszédet. Azt mondta, a papoknak szolgálatuk legfontosabb feladata, hogy minél közelebb kerüljenek az emberekhez.

Ferenc pápa krizmaszentelő misét tart a vatikáni Szent Péter-bazilikában nagycsütörtökön (MTI/AP/Gregorio Borgia)

A közelség szolidaritást jelent

„Álljatok közel kicsikhez és nagyokhoz, szegényekhez, fiatalokhoz, és azokhoz is, akik nem hisznek Istenben. A közelség szolidaritást jelent, és azt is, hogy a papok meghallgatják az emberek problémáit, segíteni igyekeznek” – mondta

„Legyetek az utcák papjai” – fogalmazott Ferenc pápa a krizmaszentelő szentmisén, amelyen a papokkal közösen megújította a papi fogadalmát.

A keresztút elevenedik fel a Colosseumnál

A nagycsütörtöki szertartás része a lábmosás, amivel Krisztus tettére emlékeznek, aki az utolsó vacsorán szeretetének jeléül megmosta tizenkét tanítványának a lábát.

Ferenc pápa, elődeivel ellentétben, nem templomban és nem paptársainak mossa meg a lábát, hanem mindig más helyszínen. Most is egy börtönbe látogat el, ahol 12 rabnak mossa meg a lábát.

Péntek este a Colosseumnál a „via crucis”, a keresztút elevenedik fel, több tízezres tömeget várnak.

Április 1-jén, húsvétvasárnap délelőtt 10 órakor Ferenc pápa a Szent Péter téren húsvéti szentmisét celebrál. Délben a bazilika központi erkélyéről Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra – közölte az M1 tudósítója.