Végleg búcsút vettek Billy Grahemtől

 

Az Egyesült Államokban elbúcsúztatták Billy Grahamet. A világhírű prédikátor 10 napja, életének 100. évében halt meg. A kereszténység egyik legismertebb terjesztőjeként tartják számon. Többször járt Magyarországon, és komoly szerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok visszaadta a Szent Koronát Magyarországnak.

Billy Grahamet a világ legismertebb evangélistájának, a protestánsok pápájának, Amerika lelkipásztorának is nevezték. Az elmúlt hat évtizedben, 185 országban 210 millió ember előtt hirdette személyesen az evangéliumot.

A hidegháború időszakában elítélte a kommunista országokban történő vallásüldözést; ő volt az első amerikai evangélista, aki átjutott a vasfüggönyön, és szabadon prédikált.

Magyarországon 1977-ben járt először Tahitótfaluban, a Baptista Egyház üdülőtáborában hirdette az igét. Ez a mai nap történelmi esemény ebben a táborban, nem véletlenül jöttél ide, Isten terve volt, hogy ide jöjj; újra Krisztusnak kell szentelnetek az életeteket – mondta.

A budapesti Népstadionban mintegy százezer ember hallgatta. Istennek erkölcsi törvényei vannak, a Tízparancsolatban, a Hegyi beszédben ott vannak Isten erkölcsi törvényei, de ezek be vannak írva a szívedbe is – emlékeztetett.

Az emberek tízezerszámra özönlöttek le a lelátókról, hogy Bibliához jussanak és hitet tegyenek Jézus Krisztus mellett.


Billy Graham búcsúztatása

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 1981-ben tiszteletbeli doktorrá avatta. Látogatásai történelmi jelentőségűek voltak. Személyes lelki tanácsadója és lelkigondozója volt több amerikai elnöknek. Többek között neki köszönhetjük, hogy az Egyesült Államok visszaadta a Szent Koronát Magyarországnak.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke azt mondta: „Mindenféle háttértárgyalás hosszú éveken keresztül folyt annak érdekében, hogy Billy Graham eljöhessen Magyarországra; és egyben az evangélium hirdetése mellett felmérte a magyarországi egyházi társadalmi viszonyokat, amelyről régi kedves barátjának, Jimmy Carternek is beszámolt, valószínűleg ez is közrejátszott ahhoz, hogy három nappal a visszaérkezése után Jimmy Carter aláírta a Korona visszaadásáról szóló elnöki rendeletét.”

Donald Trump is tiszteletét tette

Billy Graham életének 100. életévében, február 21-én hunyt el. A Washingtoni Capitoliumban felravatalozott koporsójánál Donald Trump amerikai elnök is tiszteletét tette és Krisztus nagykövetének nevezte Billy Grahamet. Azt mondta: tisztelettel adózik egy olyan papnak, aki tanácsokkal látta el az amerikai elnököket, és világszerte hirdette az evangéliumot.

Billy Graham búcsúszertartását az észak-karolinai Charlotte-ben, a róla elnevezett könyvtár épületénél tartották.