Határozottan elítélte a KMKSZ-székház elleni támadást az ukrán külügyér

 

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter elítélte kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza ellen hajnalban elkövetett újabb gyújtogatást.

“Határozottan elítélem az Ungváron, a magyar kisebbség épülete ellen elkövetett újabb provokációt” – írta az ukrán diplomácia vezetője a Twitteren közzétett bejegyzésében. Hangsúlyozta, hogy a gyújtogatásokat végrehajtó provokátorok tevékenységének “módszeressége és hasonlósága” meggyőződése szerint “kívülről megrendelt” bűntettre utal.

“Nem hagyjuk magukra a magyarokat! Együtt szállunk szembe a Kárpátalja destabilizálására irányuló kísérletekkel!” – hangoztatta a miniszter.

Külső okot sejt a kormányzó

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó úgyszintén külső befolyást gyanít az incidens hátterében. Hivatalos honlapján közzétett bejegyzésében a megyevezető azt írta: “Nekem személy szerint nincs semmilyen kétségem afelől, hogy a KMKSZ ungvári székházának a felgyújtását az orosz titkosszolgálatok inspirálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) többször szervezett provokációkat Kárpátalján”.