Egyre több migráns vallja fiatalabbnak magát Németországban

 

Egyre több bevándorló trükközik azzal, hogy melegnek mondja magát, és így akar menekültstátuszt kapni. De olyanok is vannak, akik azt hazudják, hogy 18 évnél fiatalabbak. Így jobb ellátást kapnak és enyhébb büntetést, ha megsértik a törvényeket. Németországban sorra buknak le azok, akik ezekkel trükköznek – derült ki az M1 Híradójában.

Németországban nem először fordult elő, hogy a menedékkérők a valós életkoruknál fiatalabbnak vallották magukat, vagy hazudtak párkapcsolatukkal kapcsolatban.

A KIKA nevű német gyerekcsatorna készített is egy portréfilmet egy német lány és egy szír menedékkérő szerelméről. Az összeállítást tavaly novemberben sugározták, a két fiatal kapcsolata heves vitát váltott ki a német sajtóban.

A Die Welt „Zűrzavar a film körül” címmel írt cikket, melyben a két fiatal közötti kulturális különbségeket részletezték. Többek között azt is, hogy a szír fiú nem tudja elfogadni, ha barátnője rövid ruhát hord, de arra is megkéri a lányt, viseljen fejkendőt, és azt is megkérdezi tőle, áttérne-e a muszlim hitre.

A lány azonban ragaszkodik a keresztény valláshoz, keresztet hord a nyakában és azt mondja, gyakran veszekednek a köztük lévő kulturális különbségek miatt. A lány édesanyja pedig bevallja, attól fél, hogy lánya egyszer majd burkát fog hordani. A filmből kiderül, a beilleszkedés és az alkalmazkodás gondolata meg sem fordul a muszlim fiú fejében.

A legnagyobb vitát mégis az váltotta ki, hogy a filmben tévesen szerepelt a fiú életkora. A Bild arról számolt be, hogy a műsor szerint a két fiatal egy idős, vagyis mindketten 16 évesek. A csatorna a weboldalán már 17 évesnek tünteti fel a fiút, később ezt 19-re javították, aztán kiderült, hogy a szír fiú már 20 esztendős.

A bevándorlók között egyébként általános, hogy fiatalkorúnak mondják magukat, így egyrészt nagyobb eséllyel kapnak menekültstátuszt, másrészt, ha bűncselekményt követnek el, akkor kisebb büntetéssel megúszhatják. Ezért Németországban már jó ideje vita zajlik arról, hogy szükség lenne a menedékkérők kormeghatározásának vizsgálatára.

Ugyanis a német sajtó párhuzamot talált azzal a két esettel kapcsolatban, amikor egy magát mindössze 15 évesnek valló afgán migráns egy illatszer üzletben megölte 15 éves német barátnőjét és amikor a dél-németországi Freiburgban egy magát 16 évesnek valló afgán bevándorló megerőszakolt és megfojtott egy 19 éves német lányt. A hivatalos törvényszéki szakvélemény szerint a férfi legalább 25 éves volt.