Letette az esküt az új osztrák kormány

 

Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új osztrák kormány, élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével, Európa és feltehetőleg az egész világ legfiatalabb kormányfőjével. Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve Angela Merkel német kancellár is gratulált Kurznak.

A kormány tagjai Alexander Van der Bellen államfő és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök jelenlétében tették le az esküt, és ezt élőben közvetítette a közszolgálati tévé. Néhány kormánytag az eskü szövegéhez a végén hozzátette: „Isten engem úgy segéljen!”.

Bécs, 2017. november 3. A kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz, a választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke (b) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletük helyszínére érkezik a koalíciós egyeztetés újabb fordulója után a bécsi Alsó-Ausztria-palotában 2017. november 3-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Az elnök arra kérte a kormányt, hogy “tisztelje az osztrák történelmet, annak jó és szomorú oldalaival együtt, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, azokét, akik másként gondolkodnak, és garantálja minden ausztriai lakos jólétét, közéjük értve a nem osztrák állampolgárokat is.

A kormánynak – a kancellárral együtt – 14 minisztere és két, tárcával rendelkező államtitkára van.

A konzervatív-radikális jobboldali koalíciós kormány megalakulása miatt Bécs központjában, nem messze az elnöki palotától mintegy 6000 ember tüntetett.

Fenntartással fogadta az olasz politika az új bécsi kormány bejelentését, miszerint osztrák állampolgárságban kívánja részesíteni az olaszországi Alto-Adige tartomány német ajkú lakosságát. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén bírálta a tervet, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy Ausztria nem tart népszavazást az EU-kilépésről.

Az új osztrák koalíciós kormány tervei szerint az észak-olaszországi Alto-Adige (az egykori Dél-Tirol, melyet az első világháború után csatoltak Ausztriától Olaszországhoz) német ajkú lakosai osztrák állampolgárságot, így útlevelet is kaphatnának. A dél-tiroli német anyanyelvű közösségről van szó, amely elsősorban a közigazgatásilag önálló státuszú Bolzano (Bozen) térségében él. Itt a több mint félmilliós lakosságnak mintegy 70 százaléka német ajkúnak vallja magát. Az osztrák állampolgárságban azonban a rétoromán nyelv egyik dialektusát beszélő ladinok is részesülhetnének.

Ausztriában jelenleg gyakorlatilag nem engedélyezett a kettős állampolgárság, Olaszországban igen.

Werner Neubauer osztrák parlamenti képviselő, aki az FPÖ színeiben az Alto-Adigéval való kapcsolattartásért felelős, Bolzanóban kijelentette, hogy a dél-tiroliak már 2018-ban kérelmezhetik az osztrák állampolgárságot, vagy legkésőbb 2019 elején. Hozzátette, hogy az állampolgársági kérelmet azok nyújthatják be, akik német ajkúnak vallják magukat, valamint gyerekeik is részesülhetnek benne, és ingyenes lesz.