Áradnak a folyók Kárpátalján

 

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán, a megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlan árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elől - közölte szombaton az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószóvivői irodája.

A jelentés szerint Kárpátalja-szerte kétezer hektár mezőgazdasági művelésű terület, közel 280 ingatlan került víz alá a nap folyamán. A hegyvidéki térségben le kellett zárni négy közutat, közte a Munkács-Rohatin főútvonalat.

Legsúlyosabb helyzet a Técsői és az Ilosvai járásokban alakult ki. Az előbbiben a Talabor (Tereblja) folyó Vonihovo (Vajnág) községnél átszakította a gátat, és elöntött 110 kertet és lakóházat. A folyó most három kilométeren át a régi ágában folyik, majd visszatér mostani medrébe.

Az Ilosvai járásban a Borzsa kiáradt vize nyolc településen több száz portát és ezer hektárnyi területet öntött el. A Huszti járásban három településen összesen 360 ingatlan került víz alá.

Volócnál a megáradt Latorca lerombolt egy közúti hidat. A folyó szintje Munkácsnál megközelítette a 2001 márciusában mért történelmi maximumot. A városban a szakadó eső következtében utcákat árasztott el a víz, a Latorca áradása miatt a városban szombaton órákon át szünetelt a vízszolgáltatás. Andrij Baloga polgármester hétfőre összehívta a városi tanács (közgyűlés) rendkívüli ülését.

Az áradás sújtotta településeken 40 lakóházból 146 személyt telepítettek ki szombaton.
Kárpátalján jelenleg a katasztrófavédelem és a vízügyi szolgálat több mint 500 munkatársa dolgozik, munkájukat 50 jármű és 30 szivattyú, valamint szivattyúállomás segíti.