Tolentinói magyar: Elmondhatatlanul pozitív érzés Magyarország segítsége

 

A közép-olaszországi, földrengés sújtotta Tolentinóban szombaton avatták fel azt a templomot, amelynek helyreállítását Magyarország finanszírozta. A térségben óriási károkat okozott a tavaly októberi földmozgás. Egy évvel ezelőtt a helyi iskola zenetanára levelet írt Orbán Viktornak, mert a Magyarországról és a magyar miniszterelnökről olvasott sajtóhírek alapján azt gondolta, hogy a magyar kormányfő az egyetlen Európában, aki védelmébe veszi és őrzi a keresztény értékeket.

A közép-olaszországi templom az első középület, amely pénzt kapott a helyreállításra. A templom jelkép egész Közép-Olaszország számára, de nem csak a közelből, hanem Olaszország távolabbi részeiből is érkeztek hívők az ünnepségre – közölte az M1 tudósítója.

A magyar kormány karácsonykor jelentette be, hogy segítséget nyújt Tolentino templomának helyreállításához 150 millió forinttal.

Az M1 interjút készített Herczeg Adriánnal, aki családjával Tolentino közelében lakott a tavaly novemberi földrengésig.

A templom közösségéhez tartozó Herczeg Adrián elmondta: a földrengés használhatatlanná tette a templomot. Hozzátette: kint élő magyarként „elmondhatatlanul pozitív” érzés, hogy Magyarország segítette a templom újranyitását.

A templomot a magyar kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár nyitotta meg.