×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Magyar vakcinasegítség a Zöld-foki Köztársaságnak

 

Magyarország százezer adag koronavírus elleni vakcinát szállított le a Zöld-foki Köztársaságnak, ezzel segítve a járvány elleni küzdelmet, illetve azt, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt ne induljon meg onnan újabb migrációs hullám Európa felé – közölte kedden a külgazdasági és külügyminiszter Praiában.

Szijjártó Péter arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a kormány százezer dózist szállított le az AstraZeneca oltóanyagából, amellyel az országban gyakorlatilag meg tudják háromszorozni az immunizáltak számát.

Most ötvenezer újabb polgár lehet védett, kerülhet biztonságba, élhet itt tovább” – fogalmazott.

A tárcavezető kiemelte, hogy a világjárvány kiváltó oka lehet újabb migrációs hullámoknak, különösképpen igaz ez Afrika esetében, ahonnan az elmúlt öt évben rengetegen indultak útnak Európa felé.

Aláhúzta: ha az egészségügyi helyzet romlik, újabb százezrek vagy milliók kelhetnek útra, márpedig ezt meg kell akadályozni, és ez csak úgy lehetséges, ha helyben nyújtunk segítséget a nehéz helyzetben lévő közösségeknek.

Nemcsak beszélni kell a segítségről, nem kell, nem is szabad arra biztatni az embereket, hogy elhagyják az otthonaikat, hanem valódi segítséget kell nyújtani” – jelentette ki.

Szijjártó elismerőleg szólt arról, hogy a Zöld-foki Köztársaság „példaszerűen felelős migrációs politikát folytat”, és ennek kapcsán azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió léptessen életbe vízumkönnyítést, az Európai Bizottság nyújtson támogatást az ország határvédelmi törekvéseihez, az Európai Parlament pedig ne blokkolja tovább a szavazást a tervezett támogatásokról.

A miniszter rámutatott, hogy most jár harmadszor a Zöld-foki Köztársaságban, ami világosan mutatja Magyarország elkötelezettségét a két ország közötti együttműködés fejlesztése iránt. Mint közölte, magyar cégek a következő években korszerűsíteni fogják az ország legnagyobb szennyvíztelepeit, és megállapodást írtak alá kedden egy, 35 millió eurós kötöttsegély-hitelprogramról.


Magyar vállalatok újítják meg a Zöld-foki Köztársaság vízgazdálkodását

Magyar vállalatok segítségével újul meg a Zöld-foki Köztársaság vízgazdálkodása – jelentette be az afrikai szigetország fővárosában, Praiában tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Szijjártó Péter elmondta: az Eximbank 35 millió euró kötött segélyhitellel segíti a mezőgazdasági, öntözési és vízgazdálkodási projektek megvalósítását a nyugat-afrikai országban.

A politikus megjegyezte: Magyarország ezen a területen tudja a leghatékonyabb segítséget nyújtani a Zöld-foki Köztársaságnak, mivel adottságaiból fakadóan nagy tapasztalatai vannak a vízgazdálkodásban, és számos sikeres projektben vett már részt az elmúlt években Délkelet-Ázsiától a Nyugat-Balkánon át Afrikáig.

Hozzátette: Magyarország célja az, hogy hozzájáruljon az élhetőbb környezet kialakításához annak érdekében, hogy az emberek ne kényszerüljenek elhagyni hazájukat.

A közös projekt keretében a szennyvízből öntözéshez megfelelő minőségű vizet állítanak majd elő, aminek köszönhetően fejlődhet a mezőgazdasági szektor, új életre kelhet a természet, és a szigetország az eddiginél is vonzóbb lesz a látogatók számára.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar kivitelező januárban már megnyitotta irodáját a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában, és jelenleg tíz projektmenedzser és mérnök dolgozik a vízgazdálkodási beruházás előkészítésén.

A munkálatok júniusban kezdődhetnek, és öt évnél nem tartanak tovább. Ennek során megújítják és modernizálják a szigetország legnagyobb szennyvíztisztító üzemeit - tette hozzá.

A munkák hatvan százalékát magyar vállalatok végzik majd – hívta fel a figyelmet a miniszter. Szijjártó Péter jelezte: további tárgyalások várhatóak Praiával a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás terén megkezdett stratégiai együttműködés folytatása érdekében.