×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek nyugodt nyaruk lesz

 

A koronavírus elleni beoltást igazoló közös uniós tanúsítvánnyal az európaiak biztonságos eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék meg nyári szabadságukat – jelentette ki Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a vitán hangsúlyozta: a járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges beoltás jelenti.

Didier Reynders beszédében mindenekelőtt leszögezte: a július elsejétől érvényes uniós oltási igazolvány megkönnyíti az európaiak számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával.

Kiemelte, az igazolvány bevezetéséről szóló rendelettel az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen.

Az ingyenes igazolványt minden tagállam kiállíthatja és elfogadják azokat Európa-szerte, hozzájárulva a járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli szabályok feloldásához. A tagállamok a koronavírus-járványra válaszul nem vezethetnek be további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént, vagy tesztkötelezettséget az igazolvánnyal rendelkezők esetében, kivéve rendkívül indokolt esetben. Az igazolvány továbbá hangsúlyt helyez a magas fokú adatvédelemre az Európai Parlament elvárásainak megfelelően – közölte.

Minél több igazolványt képes kiadni az EU a következő hetekben, annál zökkenőmentesebben sikerül beindítani az igazolványok ellenőrzését biztosító internetes rendszert az utazás szabadságának visszaállítására – közölte. Hozzátette: az igazolvány elfogadása érdekében az EU több unión kívüli partnerországgal is kapcsolatban van.

Az uniós oltási igazolvány létrehozása bizonyíték arra, ha megvan a politikai akarat, a három uniós intézmény képes megoldásokat találni az európai állampolgárok érdekében

– tette hozzá Reynders.

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendelkezések feloldásához hozzájárulhat az uniós oltási igazolvány, de a járvány elleni megoldást csak a tömeges beoltás jelenti.

Magyarország többféle keleti és a nyugati oltóanyag alkalmazásával érte el azt, hogy mára az átoltottság aránya meghaladja az 53 százalékot. Ez jelenti a valódi megoldást a járvánnyal szemben

– hangoztatta. Véleménye szerint az unió más tagállamaiban is elsősorban az oltási kampányt kellene erősíteni. Üdvözlendőnek nevezte, hogy az uniós igazolványra vonatkozó megállapodás meghagyja a tagállamok jogát, hogy egészségügyi szükséghelyzetben különleges intézkedéseket hozzanak az egészség védelmében. Tapasztalatok azt mutatják, hogy gyors és hatékony megoldásokat a tagállamok tudtak meghozni, ezt a jogukat meg is kell őrizni – húzta alá.

Kiemelte továbbá: helytelen az oltások közöti válogatás, az oltásnak ugyanis – mint mondta – nincs nemzetisége, világnézete, csak hatásoka. A tagállamoknak ezért az összes, az EU-ban már használt, biztonságos és hatékony oltóanyagot el kell fogadniuk és meg kell kötniük az erről szóló megállapodásokat. Az unió alapvető vívmánya a szabad mozgás, és ezt újra biztosítani kell azoknak, akik védettséget élveznek a vírussal szemben – jelentette ki. A képviselő hozzátette: az uniós rendelkezés megfelelő, ugyanis ajánlja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt oltóanyagokat és szerepel benne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által használatra javasolt vakcinák elfogadásának lehetősége is. Minden olyan oltóanyagnak, ami biztonságos és hatékony, és amelyet az Európai Unióban használnak, részét kell képeznie az uniós oltási igazolványnak – szögezte le Hidvéghi Balázs.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az oltási igazolvány jó kompromisszum az EU gazdaságának fellendítése és az egészségügyi biztonság szempontjából is. Arra hívta fel a fel a figyelmet, hogy kerülni kell az oltások közötti tagállami különbségtételt, az ugyanis diszkriminálhatja a beoltott állampolgárokat. Ez egy egész éves bezártságot követően „tenné zárójelbe, vagy semmisítené meg” az EU legnagyobb eredményét, a szabad mozgáshoz való jogot.

„Nem engedhetjük meg az ilyen különbségtételt”

– fogalmazott. Végezetül fontosnak nevezte, hogy a tagállamok ne adjanak előjogot egyik védőoltásnak sem valamelyik másikkal szemben, amikor az uniós oltási igazolvány kezdeményezését megvalósítják.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos eredménynek nevezte, hogy a kialkudott keretrendszer nyitva hagyja a kiskaput, és a tagállamok közötti egyéni megegyezés szintjére helyezi az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok, vagyis a Magyarországon használt kínai és orosz vakcinák esetében a kölcsönös elfogadásról szóló megállapodások lehetőségét. Noha ez sok százezer magyar ember szempontjából nem maradéktalanul kedvező megoldás, a kezdeti javaslathoz képest jelentős engedmény – emelte ki.

Az európai Covid-igazolvány esetében a mindenki számára leginkább megnyugtató megoldás az lenne, ha a keleti oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát – tette hozzá a szocialista képviselő.

A címlapfotó illusztráció.