×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elkezdődött a Szputnyik V vakcina gyártása a szomszédban

 

Megkezdődött a Szputnyik vakcina tömeges gyártása Szerbiában. Tavasz közepén volt a próbaüzem, mivel az orosz és a szerb szakemberek is megfelelő minőségűnek találták a Belgrádban előállított oltóanyagot, így péntektől hivatalosan is beindult a gyártás. A tervek szerint Aleksandar Vučić szerb és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy online ünnepséggel avatja fel az új gyárat. Európában egyelőre csak itt állítanak elő Szputnyik V vakcinát – hangzott el az M1 Híradójában.

Szerbiában, a belgrádi Torlak Virológiai Intézetbe a Szputnyik V vakcinához szükséges nyersanyag csütörtökön érkezett meg a belgrádi repülőtérre, pénteken pedig már megkezdődött az oltóanyag előállítása.

A belgrádi Torlak intézetben előállított oltóanyag májusban

az orosz járványügyi intézet minőség-ellenőrzésén is átesett.

A tervek szerint az első periódusban, ami legfeljebb hat hónapig tart, mintegy négymillió oltóanyagot gyártanak majd Szerbiában. A Torlakban gyártott Szputnyik V elsősorban belföldi használatra készül. Várhatóan a közeljövőben orosz piacra is gyárt majd a szerbiai intézet oltóanyagot – magyarázta Loboda Árpád tudósító.

Az Orosz Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Intézet május végén megerősítette a Torlakban gyártott vakcina minőségét és jóváhagyta a szerbiai gyártást.


Az orosz Gamaleja Intézet 21 napon át vizsgálta a Belgrádban gyártott vakcina minőségét. A szerrb virológiai intézet összesen

2400 adag oltóanyagot küldött elemzésre mindkét dózisból.

A szerbiai kabinet közleménye szerint az orosz szakemberek kivételesnek értékelték azt a hozzáállást, amellyel Szerbia megalapozta a vakcina gyártását. A küldöttség meg volt elégedve a Torlak felszereltségével és a személyzetével is.

A szerbiai innovációs miniszter, Nenad Popović ugyanakkor elmondta, az intézet ugyan rendelkezik elég tudással és szakképzett munkaerővel a kihíváshoz,

ám további felszerelésekre és a kapacitások bővítésére is szükség lesz.

Az orosz oltóanyagot eddig a világ 66 országában engedélyezték, Oroszországon kívül Dél-Koreában és Indiában is gyártják, de további országokban Törökországban, Argentínában és Olaszországban is tervezik a gyártását.

Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezi,

úgy német és francia cégek is jelezték szándékukat, hogy átvennék a gyártási jogot.

A címlapfotó illusztráció.