×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Rusvai: Minél többen oltják be magukat, annál biztosabb, hogy elkerülhetjük a negyedik hullámot

 

A koronavírus indiai variánsa fertőzőbb, mint a brit. Az Egyesült Királyságban az új esetek nagyjából 70 százalékát már az indiai mutáció okozza - mondta Rusvai Miklós a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 146 949 fő, közülük 3 611 690 fő már a második oltását is megkapta.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Rusvai Miklós virológus ezzel kapcsolatban elmondta, hogy minél többen oltatják be magukat, annál biztosabb, hogy elkerülhetjük a negyedik hullámot, például ősszel, amikor más kórokozóktól is tartani kell majd.

Azt is elmondta, hogy az indiai vírus terjedőképessége nagyobb mint a brit variánsé, ami az Egyesült Királyságban lényegesen felgyorsította az indiai mutáns terjedését.

„Minél többen nincsenek beoltva, annál nagyobb a valószínűsége, hogy rajtuk egyrészt felpasszálódik a vírus, tehát kórokozóképességégében növekszik, ilyet megfigyeltünk a járványhullámok során itthon is ősszel is, tavasszal is”

A víruskutató hozzátette, hogy esetleges új mutánsok kialakulásának veszélyét is hordozza az, hogyha sokan nincsenek beoltva, hiszen ezekben az emberekben tömegesen szaporodik a vírus, ezért az új mutánsok képződésének valószínűsége az ilyen emberek szervezetében jóval magasabb.

A címlapkép illusztráció.