×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Bogárszerű lények, börtön, maszknélküliség: ezekről álmodunk a járvány kezdete óta

 

Amióta a koronavírus-járvány elkezdődött, az emberek elárasztották a közösségi médiát a különös és ijesztő rémálmaikról szóló beszámolókkal. A kutatók most magyarázattal szolgáltak a jelenségre.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Amikor a koronavírus-járvány először végigsöpört a világon, mindenhol meglepő, élénk álmokról kezdtek el beszámolni az emberek.

A londoni King’s College nemrégiben végzett egy felmérést arról, hogy az emberek hogyan birkóznak meg a bezártsággal és a járványhelyzettel.

A megkérdezettek több mint 50 százaléka tapasztalt szorongást és félelmet, 38 százalékuk nyugtalan alvásról számolt be, 47 százaléknak pedig szakértői segítségre volt szüksége. Ebből egyértelműen kiderült, hogy a koronavírusnak óriási hatása van az emberre. Emiatt gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy befolyásolja az alvás minőségét is.

A koronavírustól való félelem miatti stressztől az agyunk túlterhelt,

így nem meglepő, hogy álmainkban is könnyen stresszes helyzetben találjuk magunkat.

Deirdre Barrett, a Harvard Medical School tanára elhatározta, hogy nyomon követi, hogyan változnak az emberek álmai a járványnak köszönhetően – írja a BBC.

A kutatásban mintegy 15 ezer álmot gyűjtöttek össze egy online felmérésben, amiben kétharmad nő és egyharmad férfi vett részt.

„A koronavírusra léteznek nagyon jellemző metaforák az álmokban”

– írja Barrett új könyvében a Pandémiás álmokban (Pandemic Dreams).

Bogárszerű lények vagy láthatatlan szörnyek támadnak az álmodóra. Ez azt tükrözi, hogy ez a válság kevésbé látható vagy konkrét, mint mások, amikkel szembe kellett néznünk. Sokan álmukban légzésnehézséggel küzdenek, de az is jellemző lett a lezárások és a digitális oktatás következtében, hogy sokan arról álmodnak, hogy börtönbe kerülnek vagy röpdolgozatot kell írniuk.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Ezek az álmok inkább az első hullámra voltak jellemzőek. A második hullámban ezeket felváltotta a társadalmi szégyentől való félelem.

Az emberek elkezdtek arról álmodni, hogy

elfelejtették a maszkot használni, és a szégyentől való félelem miatt igyekeznek menekülni az adott helyzetből, mielőtt bárki is észrevenné, hogy hibáztak.

Álmomban tévedésből átkaroltam egy idegent, azt gondolva, hogy ismerem. Majd amikor egymásra néztünk, a férfi elborzadt, mert attól félt, elkapja tőlem a koronavírust, és akkor döbbentem rá, hogy nem volt rajtam maszk” – részletezte álmát az egyik résztvevő.

via GIPHY

A pandémiás álmok legújabb témája pedig az oltásokhoz kötődik.

Miután a koronavírus elleni oltásokat jóváhagyták, az emberek elkezdtek róla álmodni, legtöbbször negatív érzelmeket hozzákapcsolva. Ez azzal magyarázható, hogy sok ember szenved tűfóbiában” – magyarázza a szerző.

A kutatásból tehát egyértelműen kiderült, hogy a koronavírus-járvány alatti álmok több mint kilencven százaléka negatív. Az elmúlt hónapokban kis számban jelentettek csak pozitív álmokat a vírus utáni életről.

A rossz álmok és az álmatlanság a jelenlegi járvány normális következményei,

de arról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia, hogy javuljon a közérzete, és ezzel együtt az alvásminősége is.

A címlapfotó illusztráció.