×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Mintegy kétszázezer adag Pfizer vakcinára lehet most online jelentkezni

 

Szerdán újabb időpontokat hirdetnek meg 199 ezer adag Pfizer vakcinára. Az időpontokra már mindenki tud időpontot foglalni, nem csak azok, akik sms-t kapnak erről – közölte György István államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján.

Folyamatosan zajlik az oltás, az előző nap végére a beoltottak száma 4 790 996 volt, közülük 2 774 416-an már a második oltást is megkapták. Azt is tapasztalhatjuk, hogy minél több a beoltott, annál kevesebb a fertőzött. Azonban addig nem dőlhetünk hátra, amíg mindenkit be nem oltanak – mondta György István.

A mai kormányülésen többek között azt is tárgyalják, hogy az ötmillió beoltott után a hatályban lévő korlátozások közül melyek maradjanak még érvényben.

Folyamatos az oltás a kórházi oltópontokon is. Az érvényes regisztrációval rendelkezők az online időpontfoglaló rendszerben több vakcinára is elő tudnak jegyezni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal oltanak. Jelenleg május 25-ig lehet foglalni időpontot a kínai oltóanyagra. Korlátozott számban AstraZeneca és Szputnyik V vakcinára is lehet még regisztrálni, utóbbiból azonban már az utolsó adagok vannak kiajánlva a rendszerben.

A mai napon újabb időpontokat hirdetnek meg 199 ezer adag Pfizer vakcinára.

Az időpontokra már mindenki tud foglalni, nem csak azok, akik sms-t kapnak erről. Időpontot csütörtöktől vasárnapig lehet kérni. Fontos, hogy csak azok kapnak majd vakcinát, akik jelentkeztek az online rendszerben – közölte György István.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már nem hirdetnek külön oltási kampányt a 16–18 éveseknek, ők is a felnőttekkel együtt tudnak időpontot foglalni.

Elindult a Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő magyarok regisztrációja is a Koronavírus.gov.hu oldalon. Időpontot azonban nem tudnak foglalni, az oltásuk még nem kezdődött el. A regisztráltak majd részletes információt kapnak arról, hogy mikortól vehetik fel a vakcinát – emelte ki.

633 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 52, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 29 329. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 648 513, az aktív fertőzöttek száma pedig 121 746-ra csökkent. 1908 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 224-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A járvány kezdete óta az elhunytak csupán 5 százalékánál nem diagnosztizáltak semmiféle krónikus alapbetegséget.

Gondolnunk kell a jövőre is, mivel egy kórokozó ritkán tűnik el egyik napról a másikra, főleg úgy, hogy különböző járványügyi helyzet van a világ minden táján. Éppen ezért is fontos, hogy minél többen vegyék fel az oltást, hogy megvédjék magukat és családtagjaikat, szeretteiket – mondta a tiszti főorvos.

Hétről hétre látjuk a kedvező, csökkenő adatokat. Az elmúlt héthez képest csaknem 25 százalékkal esett vissza az új fertőzöttek száma – tette hozzá.

Az operatív törzs tájékoztatóját itt nézheti vissza:

A mai napon ünnepeljük a családorvosok világnapját. Ennek alkalmából Müller Cecília megköszönte a háziorvosok állhatatos munkáját.

Újságírói kérdésre elmondta, sportoktatás jelenleg is zajlik, ebbe beletartozik a babaúszás is. Annyi kikötés van ebben az esetben, hogy az oktató legyen beoltva, illetve a baba szüleinek rendelkezniük kell védettségi igazolvánnyal.

Változnak szerdától az Ausztriába történő beutazás szabályai.

Szerdától megváltoztak az Ausztriába történő beutazási szabályok, az osztrák hatóságok új kockázati csoportokba sorolják az országokat, köztük Magyarországot alacsony fertőzöttségűbe – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert ismertette:

az alacsony fertőzöttségűek mellett egy másik csoportba sorolják a magasabb kockázatú országokat, továbbá megkülönböztetik a „vírusvariáns államokat”.

Az a magyar állampolgár, aki rendelkezik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel vagy 48 órán belüli negatív antigénteszt-eredménnyel, vagy igazoltan átesett a betegségen, vagy rendelkezik két védőoltással, karanténkötelezettség nélkül léphet be az országba. Annak sem kell karanténba vonulnia, aki a védőoltásnak csak az egyik dózisát kapta meg, de azt a belépésnél legalább 22 nappal korábban. Mindezek nélkül is be lehet utazni a magyaroknak Ausztriába, de ahhoz, hogy az illető ne kerüljön karanténba, 24 órán belül PCR-tesztet kell csináltatnia.

Az alezredes rámutatott: a beutazáshoz továbbra is szükséges regisztrálni az erre szolgáló online felületen, a tervezett időpont előtt 72 órával. Hozzátette: az új szabályok tételes ellenőrzése miatt a határátkelőknél várakozással kell számolni.

Az elmúlt nap adatait ismertetve Kiss Róbert elmondta:

kedden 379 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt,

371-en közterületeken, öten a tömegközlekedésben vagy a megállókban, hárman pedig bevásárlóközpontokban szegték meg a szabályokat.

A jogszabály hatálybalépése óta 71 557-re emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1274 rendőri intézkedés történt. Ez a szám az elmúlt napon nem változott – tette hozzá.

Az alezredes szerint jelentősen csökkent a kijárási tilalmat megszegők száma, amióta annak kezdő időpontja éjfélre módosult; ekkorra mindenkinek haza vagy szálláshelyére kell érnie. A kijárási tilalmat jellemzően magánrendezvényeken résztvevők szegik meg,

a hajnali órákban is intézkedniük kellett egy belvárosi motelben, ahová csendháborítás miatt hívták a rendőröket.

A helyszínen 14-en szórakoztak, akik a kijárási tilalom mellett a magánrendezvényekre vonatkozó szabályt is megszegték. Országszerte mindössze 50-szer intézkedtek az elmúlt napon, így a tavaly ősszel bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom, illetve a csoportosulás és gyülekezés szabályainak megszegése miatt eddig 69 007-szer intézkedtek a rendőrök.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 37 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 17 278 intézkedésre volt szükség.

Kiss Róbert elmondta:

még tovább csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma, 16 027 ember van jelenleg elkülönítve.

Az elmúlt napon 1626 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 653-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A címlapfotó illusztráció.