×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Idősek tanácsa: Minden idős, aki eddig nem tette oltakozzon!

 

Az Idősek Tanácsának tagjai oltásra biztatnak mindenkit, különösen azt a 300 ezer 65 év feletti embert, aki még nem regisztrált a védőoltásra – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a testület alelnöke és Müller Cecília országos tisztifőorvos a tanács keddi budapesti ülése után a közmédiának.

Novák Katalin hangsúlyozta, az idősek azzal tehetik a legtöbbet saját egészségükért, életükért és családjukért, ha regisztrálnak és beoltatják magukat. Hozzátette: Magyarország nemzetközi összehasonlításban élen jár az átoltottságban, és Európában egyedülálló módon hatféle vakcina közül lehet választani.

Hozzátette:

Magyarország nemzetközi összehasonlításban élen jár az átoltottságban, és Európában egyedülálló módon hatféle vakcina közül lehet választani.

Az ülés másik témája tájékoztatása szerint a nyugdíjkorrekció volt, amelyet a kormány idén előrehozott, így azt ősz helyett június elejétől fizetik ki. A tervezett és a tényleges infláció közötti 0,6 százalékos különbözet kifizetése 2,5 millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásra jogosultat érint, és összességében 26 milliárd forintot jelent – ismertette Novák Katalin.

Emlékeztetett: a kormány korábban ígéretet tett arra, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, és ha a tervezettnél magasabb az infláció, korrekcióként kifizetik a különbséget.

Müller Cecília azt mondta, az ülésen arról számolt be, hogy „minden járványügyi adat kedvező” és ez alapvetően azoknak köszönhető, akik beoltatták magukat.

A tisztifőorvos az oltást

a járvány legfontosabb megelőzési eszközének mondta, hozzátéve, Magyarországon a védőoltási rendszernek nagy múltja, hagyományai vannak, és már tizenkétféle betegség ellen védekeznek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az idősek kiemelten veszélyeztetettek minden fertőző betegséggel szemben, különösen a pandémia idején. Bármelyik vakcina hatásos és biztonságos, „bölcs döntések születtek, amikor ekkora vakcinaarzenált rendelkezésre bocsátottunk Magyarországon, vakcinabőség van” – hangoztatta.

Müller Cecília szerint az egyéni védettség növeli a társadalmi védettséget, ezért az idősebbek érdekében is erkölcsi kötelességnek nevezte az oltások beadatását.

Novák Katalintól és az Idősek Tanácsától gyakorlati tanácsokat,

segítséget kért arra, hogyan érjék el azokat, akik még haboznak, vagy akiknek valamiért nehezebb megoldaniuk a regisztrációt az oltásra. Megismételte, nagyon fontos, hogy mindenki elmenjen a második oltásra is,

mert így lehet megtartani a védettséget és elkerülni a negyedik hullámot.

Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, az Idősek Tanácsának tagja is a regisztrációra, a védőoltások beadatására szólított fel mindenkit és arra figyelmeztetett, muszáj a második oltás lehetőségét is igénybe venni

Azt mondta, az Idősek Tanácsa tagjai nagyon köszönik az egészségügyben és a védekezésben dolgozóknak, hogy a feladatukat a maximumon túl is ellátták.

A címlapfotó illusztráció.