×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ön kihasználta már, hogy az ország nagy része újra kinyitott?

 

Hetek óta folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az új fertőzöttek száma, és a kórházakban is egyre kevesebb a beteg.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy kihasználták-e már, hogy az ország nagy része újra kinyitott? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé tette az újabb lépéseket a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. A beoltottak száma elérte a négymilliót – sőt, már a négy és fél milliót is meghaladta – így új intézkedések léptek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

Ezek alapján:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosult.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílt a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • A jégpályákat, az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket és a sportlétesítményeket a versenyengedéllyel rendelkező sportolókon felül a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek is látogathatják.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében.

A címlapfotó illusztráció.