×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

100 nap múlva leteszik Debrecenben a magyar vakcinagyár alapkövét

 

Magyarországon csaknem száz évig gyártottak humán oltóanyagokat. Azonban a privatizáció után ez megszűnt, így több alakommal is előfordult, hogy az országban vakcinahiány lépett fel. A debreceni vakcinagyár létrehozásával elérhető, hogy Magyarország ne függjön a külföldi gyártóktól.

„Száz nap múlva leteszik Debrecenben a magyar vakcina gyár alapkövét” – mondta György László gazdasági stratégiáért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Elmondása szerint ez azért is fontos, mivel a vakcinák életet mentnek.

2010 óta pragmatikus és patrióta gazdaságpolitikát folytat a kormány, amelynek az a lényege, hogy az emberek biztonságban legyenek

– fogalmazott György László.

Magyarországon csaknem száz évig gyártottak humán oltóanyagokat. Azonban a privatizáció után ez megszűnt, így több alakommal is előfordult, hogy az országban vakcinahiány lépett fel. A debreceni vakcinagyár megépítésével, a fejlesztéssel azt kívánja elérni a kormány, hogy ne függjünk a külföldi gyártóktól.

A vakcinagyártás kutatást és fejlesztést igényel, így olyan iparágat követel meg, ahol a kreativitás, a megfelelő szakmai ismeretek elengedhetetlenek. Ennek következtében pedig az iparág dolgozói versenyképes jövedelmet kapnak majd – tette hozzá az államtitkár.

 


 

​Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 639 299, közülük 2 727 165-en már a második oltást is megkapták – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Jelenősen csökkenek a járványügyi adatok, az elmúlt napon 426 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 29 213-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 384-re csökkent. 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Már több mint ötmillióan regisztráltak oltásra, és 81 százalékuk meg is kapta

Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16–18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket arra kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot! Korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik V és AstraZeneca oltásokat az időpontfoglalóban, és keddig még kevés Pfizert is annak, aki SMS-t kapott. A Sinopharm vakcinával az oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak, köszönhetően a hazánkba érkezett bőséges szállítmányoknak – tájékoztatott Müller Cecília. Ma újabb 38 400 Janssen vakcina érkezik Magyarországra – jelentette be az országos tiszti főorvos.

Hangsúlyozta,

fontos, hogy mindenki felvegye a második oltást is, hiszen a tartós, magas hatásfokú védettség csak akkor alakul ki, ha már megkaptuk a második oltásunkat is.


Május 17-én született a fekete himlő elleni oltóanyag feltalálója, Edward Jenner – hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília arról az örömteli hírről is beszámolt, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve hozza létre a magyar vakcinagyárat, ahol akár már a jövő évben is gyárthatják a koronavírus elleni vakcinákat.

1927-ben az Országos Közegészségügyi Intézetben kezdték lerakni a vakcinagyártás magyar alapjait

„Az 1940-es évektől már a veszettség elleni oltást is gyártották, majd az 50-es évek közepén indult meg a gyerekbénulás elleni vakcina gyártása. Egy következő mérföldkő a 60-as években érkezett el, amikor jelentős eredményeket értek el a magyar szakemberek” – mondta Müller Cecília, aki hozzátette: a debreceni gyárban előállított magyar koronavírus elleni vakcina hasonló lesz az influenzavírus elleni oltóanyaghoz.

A Google Play áruházban EESZT alkalmazás néven, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven megtalálható applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött,

a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem.

Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes – tájékoztatott Kiss Róbert rendőr alezredes.
Elmondása szerint 1435 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.  3315 hatósági házi karantént rendeltek el, és 16 297 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

A címlapfotó illusztráció.