×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Egyszerű hétköznapi hűtőben is tárolható a Pfizer-vakcina

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcinájának. Az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2–8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott Pfizer–BioNTech-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben.

Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére – közölték.

Az EMA szakértői bizottsága ezt megelőzően március végén tett közzé ajánlást a Pfizer–BioNTech-vakcina szállítására vonatkozóan.

A márciusi ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek – közölték.

A címlapfotó illusztráció.