×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szlávik: Még nem dőlhetünk hátra

 

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az „össznépi védettségnek" – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton. Szlávik János hozzátette: a "nyájimmunitást" könnyebb elérni, ha több ember veszi fel az oltást.


Arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak, hiszen ezzel nem csupán saját magukat védik, hanem nagyobb veszélynek kitett rokonaikat is.

Kijelentette, hogy Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából de ez a jelenlegi 4,5 millió még nem elég ahhoz, hogy nyugodtan hátradőljünk, még több embernek kell beoltatni magát, még több embernek kell regisztrálni.

Az átoltottság befolyással van a járványra, látható hogy ,a harmadik hullámnak lassan vége, d hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz - mondta Szlávik János. Hozzátette ugyanakkor: addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát.

Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható - idézte fel. Megjegyezte: sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki.Ezért arra biztatta az embereket, hogy a második oltást is vegyék fel.

Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy már szinte valamennyi típusú vakcinából sok érkezett, és sok fog érkezni a „preferált vakcinákból" is. Jelezte, hogy egyesek jobbnak tartanak bizonyos gyártmányúakat a többinél, pedig mindegyik megvéd a súlyos fertőzéstől.

Jelenleg hat vakcinatípus közül lehet választani, orosz azonban hamarosan már nem fog érkezni

- emelte ki.

Kitért arra, az indiai vírusmutáció Európában elsősorban Angliában jelent meg, az oltottak körében azonban nem okozott komolyabb megbetegedést. Félő, hogy más országokba is eljut, de csak akkor tud még tovább szaporodni, ha sok ember nincs immunizálva - mutatott rá.

A dél-afrikai és a brazil mutáció továbbra is aggodalomra ad okot, egyértelmű, hogy a nagyobb átoltottság véd meg ezektől is – jelentette ki Szlávik János.

Szombat reggelig 1039 új fertőzöttet azonosítottak, és a vírus miatt elhunyt 73 beteg. Mintegy 2500-an vannak kórházban, közülük 308-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az eddigi adatok szerint több mint 4 millió 554 ezer embernek adták be a vakcina első dózisát, és csaknem 2 millió 656 ezren pedig már a második oltáson is túl vannak. A fiatalok átoltottsága is jól halad: a 16–18 évesek a kórházi oltópontokon kaphatják meg az injekciót – hangzott el az M1-en.

 

 

 

 

A címlapfotó illusztráció.