×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A járvány harmadik hullámának nehéz szakaszán már túl vagyunk

 

A legfrissebb, koronavírussal kapcsolatos információkról tájékoztatott az operatív törzs.

 

Magyarország továbbra is éllovasnak számít a beoltottság tekintetében.

A délelőtt folyamán elértük a 4,5 millió beoltottat – mondta György István államtitkár.

A keleti vakcináknak köszönhetően Magyarországon már a 16-18 éveseket is oltani tudjuk. A legtöbb uniós országban még mindig a nyugdíjasokat oltják.

Csütörtökön elkezdődött a 16-18 évesek oltása. Ugyancsak 144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált kapott csütörtökön SMS-t arról, hogy a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett ők már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban. Az országos oltási munkacsoport döntése nyomán így a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható. A kórházi oltópontok május 14. péntek és május 18. kedd közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat. Felhívták a figyelmet, hogy kizárólag csak az SMS értesítést kapók tudnak foglalni Pfizer- oltást. A közeljövőben újabb Pfizer-oltások várhatóak.

Emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Elmondta, az orosz vakcinából már csak korlátozott számban van oltóanyag, mivel az orosz fél leszállította a leszerződött kétmillió vakcinát.

Már több mint ötmillióan regisztráltak az oltásra, 81 százalékuk már meg is kapta az oltást.

434 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

55 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt,

1588 hatósági házi karantént rendeltek el, és 18488 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

A harmadik hullám nehezén túl vagyunk, de nincs vége a járványnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a járvány harmadik hullámának nehéz szakaszán már túl vagyunk. 1190 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 796 390 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 71 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 041 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 608 891 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 158 458 főre csökkent. 2612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 338-an vannak lélegeztetőgépen. Már több mint ötmillióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt.

Fontos, hogy mindenki elmenjen a szűrésekre, aki meghívót kap

Lassan visszaérünk ahhoz a természetes állapothoz, ami a járvány előtt jellemezte az általános közegészségügyet.

Országos szinten elkezdett csökkenni a vírus szennyvízben mért örökítő anyagának mennyisége.

A védőoltás a lehetőség, és a kivezető út a járványból, hiszen ha minden lehetséges személyes beoltunk, akkor a vírus nem talál már gazdasejtet, így el fog tűnni.

A kedvező járványügyi adatok azt is lehetővé tették, hogy újraindítsák a szűrővizsgálatokat. Müller Cecília arra kér mindenkit, aki meghívást kap a szűrővizsgálatokra, menjenek el. Hozzátette, előre veszik azokat a személyeket, akiknek az időpontja arra a két hétre esett, ameddig szüneteltették ezeket a vizsgálatokat. A napokban több mint hatvanezer meghívót küldtek ki a méhnyakrák szűrésekre – emelte ki.

Ön milyen rendszerességgel jár szűrővizsgálatokra? Szavazzon!