×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Már 7 millió oltásnál tart Magyarország

 

Karácsony óta már 7 milliónál több oltást adtak be Magyarországon, ebből az első oltást 4 391 000-en kapták meg, és 2 599 000-en már túl vannak a másodikon is. Az európai átlagnál magasabb átoltottság segíti a nyitást is, ami jót tesz a gazdaságnak. Az Európai Bizottság szerdán felfelé javította a magyar gazdaság idei növekedési kilátásait. Az 5 százalékos GDP-növekedés meghaladja az uniós átlagot – hangzott el az M1 Híradójában.


A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) azoknak az üzleteknek és szolgáltatóknak nem kellett megfizetniük, amelyeknek a járvány miatt zárva kellett tartaniuk, mentesültek a márciusi és a most esedékes áprilisi befizetés alól. Ez országszerte 155 ezer kiscéget érint.

Szerdáig lett volna esedékes a munkáltatói adók befizetése is. De ezt is elengedte a kormány, és nemcsak a vendéglátóknak, a szállásadóknak, illetve a szabadidős ágazatban tevékenykedőknek, hanem azoknak a kiskereskedőknek is, akiknek zárva kellett tartaniuk. Ezzel és a katások kedvezményével 11 milliárd forintot hagyott a kormány az érintett vállalkozásoknál.

A turizmusban és a vendéglátásban működő cégeknek egyébként májusban is jár a munkáltatói adómentesség és a dolgozók után igényelhető bértámogatás is, ami eddig 173 ezer munkahelyet védett meg a járvány alatt.

Februárban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaság-újraindítási akciótervet. Ebben foglalta össze a kormány azokat a lépéseket, amelyekkel ismét lendületbe lehet hozni a vállalkozásokat.

Ennek egyik eleme a beruházások támogatása. Csak ebben a hónapban több élelmiszeripari és egészségipari cég kapott – összességében több tízmilliárd forintnyi – állami segítséget. És folytatódik a nagyvállalati beruházási támogatási program. Továbbá az akcióterv része egy új hitelkonstrukció is.

„Tíz évre tízmillió forint erejéig nullaszázalékos hitelt nyújtunk azoknak a kicsi, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a gazdasági újraindítás lehetőségeivel egy kezdő összeg nélkül nem tudnának élni” – mondta Orbán Viktor.

Nemcsak az idei, hanem a jövő év is a gazdaság újraindításáról szól majd.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: a 2022-es költségvetésben több mint 7300 milliárd forintot különítettek el az újraindítási akciótervre. De több pénz jut jövőre a családtámogatásokra is, így otthonteremtésre és a 25 év alatti fiatalok jövedelemadó-mentességére. Továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítésének következő elemére és nyugdíjprémiumra is.

Optimista brüsszeli előrejelzés

Mindezeket figyelembe véve az eddiginél nagyobb gazdasági növekedést vár idén Magyarországon az Európai Bizottság. A brüsszeli szakértők februárban még pesszimistábbak voltak.

Friss előrejelzésükben már 5 százalékos gazdasági növekedését jósolnak. Ez az uniós átlag felett van és a 27 tagállam közül a negyedik legjobb adat. Jövőre pedig 5,5 százalékos bővülést várnak.

Az elmúlt egy évben sötét prognózisokat mutattunk be. A járvány kitörése óta most először az optimizmus erősebb, mint a bizonytalanság – fogalmazott Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa.

A szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzés szerint a magyar gazdaság motorja a fogyasztás lesz, de jelentős növekedés várható a magánbefektetésekben és az állami beruházásokban. A külső kereslet miatt pedig várhatóan növekszik az export is.

Az Európai Bizottság szerint a magyar gazdaság már az év végére eléri a járvány előtti szintet.