×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Keddig beoltják a 16-18 éveseket

 

Csütörtökön indul és keddig tart a 16 és 18 év közötti fiatalok oltása. Szinte mindenki foglalt magának időpontot azok közül, akik regisztráltak – számolt be az M1 Híradója. Az oltópontra vinni kell a szülői hozzájárulást, különben nem kaphatják meg az oltást a fiatalok.


Az egész országban készülnek a 16 és 18 év közöttiek oltására. Pécsen például két folyosón összesen nyolc helyiségben fogják oltani azokat, akik jelentkeztek. Csütörtökre 860 fiatalt várnak. Az oltóhelyek kialakításában fontos szempont volt, hogy sokan lesznek, akik szüleikkel érkeznek.

Ahhoz, hogy szabadon utazhassanak, biztonságban mehessenek közösségbe a fiatalok, elengedhetetlen a védőoltás. Ezt mondja azoknak a diákoknak a többsége, akik szeretnék megkapni a védőoltást.

Csütörtökön Egerben is elkezdődik a fiatalok koronavírus elleni oltása, rengetegen foglaltak időpontot, így holnapra már elfogytak a szabad helyek. A Markhot Ferenc Kórház felkészült, naponta 400 fiatal kaphatja meg az intézményben az injekciót.

Már kilencvenezer fiatal jelentkezett a védőoltásra, és keddig a 80 százalékuk már foglalt is időpontot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok esetében a vakcina beadásának feltétele a szülői beleegyező nyilatkozat is, amit az oltóponton be kell mutatni.

Hangsúlyozta, hogy

az oltásra azok a regisztrált fiatalok jogosultak, akik május 18-áig betöltik a 16., illetve idén betöltik a 18. életévüket.

„Aki május 18-ig nem tölti be a tiznhatodik életévét, nem tudja felvenni a védőoltást. A regisztrációja természetesen megtörténhet, és folyamatos lesz ezt követően, tehát a kampányon túl is, amikor betölti a tizenhatodik életévét valaki, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy felvegye a védőoltást” – mondta a tiszti főorvos.

A 16 és 18 év közötti, regisztrált fiataloknak ma estig még van lehetőségük időpontfoglalásra a www.eeszt.gov.hu oldalon. Abban az esetben, ha az oltás időpontja tanítási időszakra esik, az oltás igazolt hiányzásnak számít, a hiányzást az oltási időpont visszaigazolásáról szóló dokumentum és az oltáskor kapott papír bemutatásával lehet igazolni.