×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Grafikonokon mutatjuk, hogyan csökkennek a járványügyi mutatók

 

A járványügyi adatok – elsősorban a védőoltások folyamatos beadása, valamint a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseknek köszönhetően – kedvezően alakulnak, egyre csökken az aktív fertőzöttek és egyre nő a gyógyultak száma.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdai adatai alapján Budapesten és környékén is elkezdett csökkenni a koronavírus örökítőnyagának szennyvízben mért mennyisége – közölte Müller Cecília az operatív  törzs szerdai sajtótájékoztatóján, szerinte ez azt vetítheti előre, hogy nem várható emelkedés a fertőzöttek számában, azt is jelzi továbbá, hogy a teraszok nyitása sem okozott többlet fertőzéseket.

Az alább látható grafikonon jól látható, hogy a koronavírus harmadik hulláma április 12-én tetőzött, és onnantól kezdve egyre csak javultak az adatok. Míg a harmadik hullám tetőzésekor 272 459 volt az aktív fertőzöttek száma, egy hónappal később, május 12-én ez a szám már 172 456 volt, ami jelentős javulást mutat.

Érdemes kiemelni, hogy az április 24-i terasznyitás nem okozott újabb romlást az aktív fertőzöttek számában. A szakemberek szerint a különböző intézkedések hatása két héten belül érezhető, tehát ha a terasznyitás romló járványhelyzetet okozott volna, ezt már látnánk. Éppen az ellenkezője történt, ez alapján pedig megállapítható, hogy megfontolt döntést hozott az operatív törzs.

Ide kattintva nézheti meg nagyobb méretben a grafikont (Forrás: hirado.hu)

A terasznyitás napján, április 24-én még 262 447 aktív fertőzött volt, három nappal később ez az adat 254 103-ra csökkent. A következő fokozat az enyhítésekben május 1-jén volt, (4 millió beoltott után) a védettségi igazolvánnyal már számos szolgáltatás igénybe vehető. Eltelt másfél hét, és az adatok azóta sem romlanak.

Ábránkon az elmúlt tizenöt nap változásait emeltük ki az aktív fertőzöttek vonatkozásában.

Ide kattintva nézheti meg nagyobb méretben (Forrás: hirado.hu)

A nyitás miatt sokan aggódtak, hogy majd emiatt megnövekedhetnek az esetszámok, azonban már közel két hét telt el, és a számok alátámasztják, hogy jelentősen csökkent mind a koronavírus-fertőzöttek, mind a kórházban ápoltak száma.

Az alábbi grafikonon is jól látszik ez, hiszen bár a terasznyitások előtt is csökkentek a napi esetszámok, a csökkenés töretlenül folytatódott a nyitást követően is, amit nagymértékben a beadott oltások számának köszönhetünk.

Mára már a 4,3 milliót is meghaladta Magyarországon azok száma, akik megkapták az első oltást, ezzel hazánk továbbra is a második Málta mögött az uniós országok sorában.

Ide kattintva nézheti meg nagyobb méretben a grafikát (Forrás: hirado.hu)

A címlapfotó illusztráció.