×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Müller Cecília: Még nem vagyunk túl a harmadik hullámon

 

Még nem jelenthető ki, hogy vége lenne a harmadik hullámnak. A hullám leszálló ágában vagyunk, napról napra kedvezőbbek az adatok, de ahhoz, hogy ez véget érjen, az emberek együttműködésére, azaz a még be nem oltottak oltásra való jelentkezésére – hangoztatta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta: örömmel látja, hogy hozzájárultunk a koronavírus harmadik hullámának visszaszorításához. De az indiai vírustörzs “itt van a szomszédban”, ezért még nem dőlhetünk hátra.

Elérkeztünk abba a szakaszba, amikor az oltakozás már semmi máson nem múlik, kizárólag az egyéneken. A kormány lehetővé tette az online időpontfoglalást és az oltás felvételét. Minél gyorsabban felvesszük az oltást, annál gyorsabban szabadulunk meg a korlátozásoktól, és annál szabadabb életet élhetünk – hangoztatta György István.

 

Magyarország továbbra is az uniós lista élén áll: Magyarország lakosságának 4 millió 99 ezren megkapták az oltást, és több mint kétmillióan már a második adag oltást is megkapták. a regisztráltak száma 4,225 millió fő, és a regisztráltak 80 százaléka már megkapta az oltást. Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást –  jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője.

Meg fogják nyitni az online időpont foglalási lehetőséget 200 ezer Szputnyik V-oltás regisztrálására is, és a tülekedés elkerülése végett értesítő sms-t is fognak küldeni azoknak, akik erre a TAJ-számuk alapján jogosultak. Ezzel a rendkívüli lehetőséggel csak azok élhetnek, akik ilyen sms-t kapnak.

A Pfizer mellett a kormány eltesz több ezer adag Szputnyik V oltóanyagot a 16-18 éves korosztály oltására. Ehhez regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon, legkésőbb május 7-én, péntekig. A fiatalok ugyanis csak az interneten keresztül fognak tudni oltási időpontot foglalni a jövő hét második felében esedékes oltásokra. György István azt kérte, hogy mások ne próbálkozzanak ebben az időszakban az oltási regisztrációval.

Ezen a héten érkeznek az egyadagos Janssen (Johnson & Johnson) vakcinák is, amelyeket a honvédségi oltóbuszok segítségével juttatnak majd el az oltásra várókhoz. Az oltóbuszok eddig hét megye 61 településén jártak, és ott összesen több mint 13 ezer regisztráltat oltottak be. György István nyomatékosította: aki még nem regisztrált, de szeretne védőoltást kapni, az regisztráljon. „A korlátozó intézkedések feloldása immár csak rajtunk, önökön múlik!” – tette hozzá.

A rendőrök 519 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt hétfőn – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf ismertetése szerint az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt 79-szer intézkedtek, 14 Magyarországon átutazó emberrel szemben pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. Hatósági házi karanténban jelenleg 26 080 ember van, közülük 1597-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást - ismertette a szóvivő.

Müller: várják a Sinopharm ajánlását

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy gyógyultak száma örvendetesen és folyamatosan nő, jelenleg 532 990 főt tartanak számon gyógyultként. A Janssen vakcináját kivéve az összes hazánkban használt oltóanyag közül két adag szükséges ahhoz, hogy a teljes védettséget garantálni tudják.

Örvendetesnek nevezte azt is, hogy jelentősen csökkent a napi új fertőzöttek száma. Kedd reggelre 726-tal nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045  főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 532 990 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 223 802 főre csökkent. 4739  koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztető gépen

Müller Cecília hangsúlyozta: mindenkinek egyformán hozzá kell járulnia a járvány kezeléséhez, leküzdéséhez, ugyanis felelősséggel tartozunk azok iránt, akik még nem vették fel az oltást, így nem védettek.

A védettségi igazolvány birtokában most már számos szolgáltatás igénybe vehető – jelentette ki a tiszti főorvos. Együttműködés alakult ki a magyar közfürdők, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) között.

Elmondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre a Sinopharm vakcinájáról szóló szakirodalmi adatokat foglalta össze, a hétvégére várják a szervezetnek az oltóanyaggal kapcsolatos ajánlását. A Sinopharmé lehet az első keleti oltóanyag, amely felkerülhet a veszélyhelyzeti vakcinák listájára – tette hozzá.

Müller Cecília rendkívül csekélynek nevezte a koronavírus fürdővízzel való terjedésének kockázatát, ilyesmitől nem kell tartanunk. Az emberi kontaktusok, az érintkezések lehetősége sokkal nagyobb veszélyt rejt magában, ezért a fürdőkben, uszodákban is erre kell különösen odafigyelni. Nagyon fontos, hogy a víz mikrobiológiai és kémiai összetétele a fürdőzők számára megfelelők legyenek. Szükségesnek nevezte, hogy a fürdőmedence előtt zuhanyozzunk le, szennyezett testtel ne menjünk bele a közfürdők medencéibe.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: még nem jelenthető ki, hogy vége lenne a harmadik hullámnak. A hullám leszálló ágában vagyunk, napról napra kedvezőbbek az adatok, de ahhoz, hogy ez véget érjen, az emberek együttműködésére – azaz a még be nem oltottak oltásra való jelentkezésére – van szükség.

A címlapfotó illusztráció.