×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Új alapítvány segíti a járvány árváit

 

Áder János és felesége, Herczegh Anita létrehozták a Regőczi István Alapítványt az árván és félárván maradt gyermekek megsegítésére. Az alapítvány hosszú távon venné szárnyai alá ezeket a gyermekeket, és kísérné figyelemmel sorsukat. Nem csak anyagi, de pszichológiai és egyéb segítséget is nyújtanak.

Áder János, köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita létrehozták a Regőczi István Alapítványt, amelynek célja a járvány során árván vagy félárván maradt gyermekek segítése. Jelenleg az alapítvány bírósági bejegyzésére várnak. A szervezetről Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, az alapítvány kuratóriumi tagja beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ürge-Vorsatz Diána elmondta, hogy személyes felelősségének is érzi, hogy a tudományos életnek nem sikerült megértetnie az emberekkel, milyen fontos kitartani, akár a karantén elején vagy a végén, milyen fontos betartani a szabályokat, annak érdekében, hogy az ilyen szörnyű, személyes tragédiákat elkerülhessék. Rengeteg gyermek vesztette el az egyik vagy netán mindkét szülőjét a vírus miatt.

Kiemelte, hogy voltak köztük terhes kismamák is. Bár a magzatot meg tudták menteni, de ők így hat hónapra született, inkubátorba került kisbabákat hagytak maguk mögött, akik majd édesanya nélkül nőnek fel.

Nagyon sok magyar ember kiáll mellettük, és nem csak pénzt adományoznak, hanem akár az idejüket, szakmai segítségüket adják, áldozatot hoznak azért, hogy segíthessenek.

Körülbelül hatszáz gyermekről van szó, de ez a szám még növekedhet. Az alapítvány célja az, hogy ne csak egy-két évig segítsék a gyerekeket, hanem legalább tizennyolc éves korukig figyelemmel kövessék életüket. Hiszen az anyagi segítség mellett pszichológiai segítséget is nyújtanak, továbbá a nevelésben, oktatásban, ügyintézésben, munkakeresésben is egyaránt. Ezek a feladatok hosszú távra szólnak, és Ürge-Vorsatz Diána reméli, hogy sikerül kidolgozniuk egy olyan módszert, amellyel valóban a családoknak hatékonyan tudnak segíteni.

Az alapítvány mindhárom kuratóriumi tagja nő: Herczegh Anita, Bagdy Emőke szakpszichológus és Ürge-Vorsatz Diána.

Talán mi, nők érzékenyebbek vagyunk a családokra, a gyerekekre, a nevelésre, ezekre a feladatokra, mi talán még egy kicsit jobban átérezzük, hogy milyen olyan nehézségekbe ütközik a család, milyen feladatokat kell megoldani” – mondta Ürge-Vorsatz Diána.

Hozzátette, hogy nagyon sokszor ezek a szülők nem mernek segítséget kérni, vagy a fájdalom következtében nem is tudják kimondani, hogy mi az, amiben a legjobban tudnak segítséget nyújtani nekik. Így az, aki családokkal, tragédiát elszenvedett emberekkel dolgozik folyamatosan, mint Bagdy Emőke, sokkal könnyebben tud segíteni.

 


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

A címlapfotó illusztráció.