×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akik regisztrálnak, napokon belül megkapják az oltást

 

Már nem a vakcinamennyiségen múlik, hogy mikor kaphatják meg a regisztráltak az oltást, hanem a regisztráció sorrendje dönt.

Magyarország a második legbiztonságosabb ország az unióban, hiszen az átoltottsági listában a második helyen áll. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 774 221, közülük 1 773 900-an már a második oltást is megkapták. Minderről György István, az országos oltási munkacsoport vezetője beszélt az operatív törzs tájékoztatóján.

Akik regisztrálnak, napokon belül megkaphatják az oltást, hiszen már nem jelent gondot a vakcina, most már van bőven

– tette hozzá az államtitkár.

„Már nem a vakcinamennyiségen múlik, hogy mikor kaphatják meg a regisztráltak az oltást, hanem a regisztráció sorrendje dönt. Nem kell várni a háziorvos hívására, hiszen már lehet időpontot foglalni online is" – mondta György István.

Miután az online időpontfoglaló népszerűnek bizonyult és minden rendben működött, az a döntés született, hogy továbbra is nyitva hagyják ezt a lehetőséget. Most már Sinopharm és AstraZeneca oltásra is lehet időpontot foglalni.

A kedden érkezett Pfizer/BioNTech szállítmányt a második körös oltásra fogják felhasználni, illetve a fennmaradt vakcinákat a 16-18 éves fiatalok számára különítik el.

Fontos információ, hogy azok is megkaphatják a vakcinát, akik három hónapja estek át a víruson.

Arra biztatnak mindenkit, hogy aki még nem tette regisztráljon az oltásra és majd foglaljon időpontot az online felületen, mert így nem csak saját, hanem a társadalom összes tagját védjük.

612 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot

– mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Hozzátette, 117 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 3399 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint 33400 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Magyarországon ezen a héten annyi vakcina áll rendelkezésre, hogy mindenki számára lehetővé teszi, hogy felvegye az oltást. Ez annak is köszönhetőn, hogy a héten szinte minden nap érkezett vakcina.

Müller Cecília elmondta: múlt szombaton érkezett 600 000 Sinopharm-vakcina, és azóta is szinte naponta jönnek az újabb szállítmányok. Hétfőn érkezett 38 400 adag Moderna-, kedden 355 680 Pfizer-, 19 200 AstraZeneca-, 480 000 Szputnyik, 24 000 Janssen-,

csütörtökön várható újabb 400 000 Sinopharm- és 44 400 Moderna-, pénteken pedig 324 000 AstraZeneca-vakcina

– sorolta. A sikeres vakcinabeszerzés tette lehetővé, hogy javuljanak a járványadatok, de a vírus még itt van, továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása – figyelmeztetett.

Aki még nem tette meg, regisztráljon, és napokon belül megkapja a védőoltást – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy Magyarországon még mindig a vírus brit mutációja van jelen, ami fertőzőképesebb és súlyosabb betegséget okoz, mint az eredeti koronavírus.

Ezért van az, hogy lassan csökken a kórházban ápoltak száma. Jelenleg 5907 koronavírusos beteg van kórházban, és 702-en szorulnak lélegeztetésre – közölte Müller Cecília.

Kitért arra, hogy folyamatosan csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma, amely az elmúlt napon 1692 volt. A gyógyultak száma csaknem kétszerese az aktív fertőzöttekének, jelenleg 497 084 gyógyultat tartanak nyilván, az aktív fertőzöttek száma 250 143.

Biztatónak nevezte, hogy a vírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége szinte mindenütt lassan, de egyértelműen csökken.
Ezért bizakodhatunk abban, hogy

az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is folyamatosan csökkenni fog

– mondta.

A tisztifőorvos közölte, hogy miután jelentős mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, – a viszonosság elve szerint – a Magyarországon szolgáló diplomaták számára is biztosítják a védőoltás lehetőségét. Az országos vérellátó szolgálat közleményére utalva azt mondta: ha a véradónak a védőoltás beadása után nincs panasza, akár már az oltást követő napon adhat vért.

Müller Cecília kifejtette: a járvány kedvező fordulata azért vált lehetségessé, mert egyre kevesebb fogékony ember van Magyarországon, aki elkaphatná a vírust, hiszen kialakul a két oltást követő védelem. Továbbra is vigyázunk kell azokra, akik védtelenek, de azoknak is vigyázniuk kell, akik már be vannak oltva – tette hozzá.

Hangsúlyozta: fontos, hogy ne felejtsük az alapvető járványügyi szabályokat.

A szűréseket továbbra is végzik, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai ma Budapesten,

a Deák Ferenc téren, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és az Aquaworld parkolójában működnek.

Felhívta a figyelmet a várandósok és a közeljövőben gyermeket tervezők védelmének fontosságára, és arra kérte őket, hogy minél előbb oltassák be magukat. Aki áldott állapotban van, az Pfizer- és Moderna-vakcinát kaphat, aki tervezi a gyermekvállalást, az az oltóorvos véleménye alapján bármelyik vakcinával élhet – mondta.

Beszámolt arról is, hogy csütörtöktől újra indulnak a daganatos betegségek korai felismerését célzó népegészségügyi szűrővizsgálatok, az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrés. A szűrések április 9. és 28. között szüneteltek, először azok kapnak meghívást, akiknek vizsgálata erre a két hétre esett volna.

A címlapfotó illusztráció.